Kayseri'de bir ortaokul öğrencisi, yaşlıların hayatını kolaylaştırmak amacıyla şemsiye, pusula ve mıknatıs barındıran baston yaptı.


KAYSERİ (AA) - Ortaokul öğrencisi tarafından yaşlıların hayatını kolaylaştırmak için çok amaçlı baston tasarlandı.


Sümer Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Kadir Yeniay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlı insanların vazgeçilmezi olan bastonu fonksiyonel hale getirmeye çalıştığını ve bu amaçla hazırladığı projesine "Koca çınarlara engel yok" ismini verdiğini söyledi. 


Baston kullanan dedesinin, sıcak veya yağmurlu havada dışarı çıkamadığını, cami dışında namaz kılarken kıble yönünü bulmakta zorlandığını ve yere düşürdüğü metal eşyasını eğilip almakta güçlük çektiğini belirten Yeniay, dedesinin yaşadığı zorluklardan esinlenerek baston tasarımı yaptığını anlattı.


Tasarladığı bastonun seri üretiminin yapılmasını arzu ettiğini dile getiren Yeniay, şunları kaydetti:


"Dedemin yaşadığı sıkıntılardan esinlenerek yaşlıların işini kolaylaştıracak baston tasarlamayı amaçladım. Yaşlılar, yürümelerine yardımcı olması için baston kullanıyor. Bastonun işlevselliğini artırarak, yaşlıların hayatını kolaylaştırmasına yardımcı olmak istedim. Tasarladığım bastona, yaşlıların kıble yönünü rahatlıkla bulabilmeleri için pusula, yağmur ve aşırı sıcaklardan korunabilmeleri için de şemsiye yerleştirdim. Bastonun uç kısmına da mıknatıs koydum. Yaşlılar, eğilip kalkmakta zorlanır. Düşürdükleri metal eşyaları mıknatıs sayesinde eğilmeye gerek kalmadan alabilecekler."


"Mucit" öğrenci Yeniay, maliyeti 15 lira olan bastona el feneri de eklenebileceğini, bu sayede yaşlıların karanlıkta rahat hareket edebileceğini sözlerine ekledi.


Okul müdürü Celal Yeniyurt da devlet okulu olmalarına rağmen çocukların araştırma ve geliştirme projelerine çok önemli destekler verdiklerini ifade etti.


Öğrencilerin, geleceğe yönelik hayatı kolaylaştıracak projeler üretmelerine yardımcı olduklarını, fikirlerini öğretmenleriyle paylaşan öğrencilere okul olarak her türlü desteği sunduklarını vurgulayan Yeniyurt, "Amacımız öğrencilerin az masrafla çok iş yapmalarını sağlamak. Ayrıca bu tür projeler,  öğrencilerin özgüveninin artmasına yardımcı oluyor. Geleceğe daha iyi hazırlanan öğrenciler, yetişkin bireyler oldukları zaman topluma ve ülkeye daha faydalı oluyor. Biz de öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmeye gayret ediyoruz" diye konuştu.


(AA)