Kahramanmaraş’a iki günlük ziyarette bulunan ve enerji verimliliği ile tasarrufunun artırılması yönünde geliştirilen Enerji Verimliliği ENVER Projesi’ne start veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, ziyaretinin ikinci gününde Kahramanmaraş Kağıt Fabrikası’nda ve fabrikaya ait serada incelemelerde bulundu.

İkinci güne Arsan Center bünyesindeki Edo Cafe’de yapılan kahvaltı ile başlayan Bakan Güler, Kahramanmaraş Kağıt Fabrikası’nı gezerek fabrikanın enerji ihtiyacını karşılayan elektrik üretim tesisinde incelemelerde bulundu.

Yetkililerinden fabrikadaki elektrik üretimine ilişkin bilgi alan Bakan Güler, santraldaki elektrik motorların ısısını eliyle yoklayarak kontrol etti. Elle dokunulduğunda motorda eğer bir ısı hissedildiğinde enerjinin verimsiz kullanılmasının söz konusu olduğunu kaydeden Bakan Güler, başlattıkları Enerji Verimliliği (ENVER) Projesi ile Türkiye'de enerjinin israf edilmesinin önüne geçmeyi hedeflediklerini tekrarladı.

Fabrika yöneticilerine teşekkür eden ve tesisten memnun ayrılan Güler, yaptığı değerlendirmede, ''Bakınız burada örnek bir tesisi gezdik. Atıktan enerji üretiyor ve ihtiyacını karşılıyor'' dedi.

Güler daha sonra enerji üretim tesisinden elde edilen buharla ısıtılan ve domates yetiştirilen sera tesislerini gezdi. Seradan koparılan domatesleri koklayan ve inceleyen Güler, ''Bakın ne güzel bir şey. Fabrikada enerji üretim sırasında ortaya çıkan buhar boşa gitmiyor, bu domateslerin üretilmesinde kullanılıyor. Fabrika kağıt fabrikası ama atıktan enerji, enerji üretimi sırasında ortaya çıkan buharla da domates yetiştiriliyor'' diye konuştu.

Seradan kopardığı domatesler ve ENVER Projesinin maskotuyla birlikte fotoğraf çektiren Güler, ''İşte bunlar ENVER'in domatesleri'' diye konuştu.

Hilmi Güler, bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye'nin nükleer enerji üretimine başlamasına ilişkin sürecin devam ettiğini, bu konuda bakanlık olarak yaptıkları çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bakan Güler daha sonra DSİ 20. Bölge Müdürlüğü tesislerine geçerek burada Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA) tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katılarak işadamlarına seslendi. ENVER Projesini anlatan Bakan Güler, işadamlarına enerji sektöründe de yatırımlar yapmaları çağrısında bulunarak; “Bizler bakanlık olarak Türkiye’deki enerji kaynaklarının haritalarını ayrı ayrı detaylı bir şekilde çıkardık. Sizlere düşen ise bu alanda yatırım yapmaktır. Mesela; bunlardan birisi ise jeotermal enerjidir. Evlerimizde ve işyerlerimizde akkor lambaları çıkartarak yerlerine tasarruflu lamba takmalıyız. ENVER Projesi ile enerji alanında yılda 4 milyar YTL tasarruf bekliyoruz. Sizlerden de katkı bekliyoruz” diye konuştu. Daha sonra işadamlarından gelen soruları cevaplayan Bakan Güler havayolu ile kentten ayrıldı. (Ajans 46 - www.kanal46.tv)





DİKKAT! HABERİN İZİNSİZ KULLANILMASI HALİNDE YASAL İŞLEM YAPILACAKTIR!

(YASAL VE MANEVİ UYARI: Bu sayfada yer alan haber ve fotoğrafların tüm hakları saklıdır. Yeniden basılması, dağıtılması, gerçek veya elektronik ortamda kullanılması izne bağlıdır. Aksine davranış, kanunen cezayı gerektirdiği gibi; aynı zamanda emek hırsızlığıdır ve hakkımızı helal etmiyoruz.)



Editör: TE Bilisim