Kayseri'de bir tekstil mühendisi, araçlarda çıkacak yangına daha kolay ve çabuk müdahale imkanı sağlayacak yanmama, antibakteriyel ve ısı yalıtımı özelliğine sahip battaniye geliştirdi.


KAYSERİ (AA) - Tekstil mühendisi Bilgehan Ülger tarafından Erciyes Teknoloji Transferi Ofisi'nde (ETTO) geliştirilen, yanmama, antibakteriyel ve ısı yalıtımı özelliğine sahip battaniye, araçlarda çıkacak yangının daha kolay ve çabuk söndürülmesine imkan verecek.


Ülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "multifonksiyonel özellikli yangın battaniyesi" adını verdikleri ürünü ETTO laboratuvarlarında her aşamasını test ederek iki yıllık bir çalışma sonucu geliştirdiklerini söyledi.


Kullandıkları özel bir malzemeyle önce keçe ürettiklerini, daha sonra ürünü battaniyeye dönüştürdüklerini ifade eden Ülger, şunları kaydetti:


"Battaniyemizde yanmamazlık, antibakteriyellik ve ısı yalıtımı özelliklerini bir arada topladık. Özellikle araçlarda yangın tüplerinin yerine kullanılabilmesi için tasarladık. Türkiye'de araçların büyük çoğunluğunda yangın tüpü yok. Yangın tüpü olan araçların genelinde de tüplerin ya son kullanım tarihi geçmiş oluyor ya da araç sürücüsü tüpü kullanmayı bilmiyor. Araçta çıkan küçük bir yangın bile erken müdahale edilemediği için büyük hasarlara neden olabiliyor. 1,5 metre eninde 2 metre uzunluğunda ürettiğimiz battaniye, yangın çıkan yere serildiğinde alevlerin sönmesini sağlıyor."


Battaniyenin hafif olması ve fazla yer kaplamaması nedeniyle kolay taşınabildiğini, bunun da kullanıcılar için büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Ülger, ayrıca yangın tüpleri gibi boşalma ve kullanım tarihinin geçmesi gibi bir sorun olmayan battaniyenin uzun yıllar bakteriye maruz kalmasına rağmen antibakteriyel özelliği sayesinde çürümediğini belirtti.


Yanmayan battaniye hayat kurtarıyor


Ülger, multifonksiyonel battaniyenin sadece araçlarda değil yangın meydana gelen tüm alanlarda rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çekti.


Battaniyenin, araç yangınların da insanların kurtulması için de kullanılabileceğini işaret eden Ülger, şöyle devam etti:


"Kaza sonucu aracın içinde yanarak ölen kişiler olduğunu biliyoruz. Yangın esnasında araçta bulunan kişi, battaniyeyi üzerine sararak yangından kurtulabilir. Battaniyeyi, dışarıdan birisinin de yangına maruz kalmış kişiye zarar görmeden müdahale edebilecek şekilde tasarladık. Battaniyenin köşelerinde ellerin girebileceği cepler oluşturduk. Kurtarma ekibi ellerini bu ceplere sokarak yanma tehlikesi olan kişiyi battaniyeye sararak yangından kurtarabilir. Ürünümüz sadece araçlarda değil ev ve iş yeri yangınlarında da rahatlıkla kullanılabilir."


Antibakteriyel özelliği bulunan battaniyenin yaralıların üzerinin örtülmesinde de kullanılabileceğini anlatan Ülger, ayrıca ısı yalıtımı özelliğiyle de kışın dağcılar veya araçlarıyla yolda kalanların donma tehlikesine karşı da ürünü kullanabileceğini vurguladı.


Bilgehan Ülger, battaniyeyi 40 liradan satışa sunduklarını sözlerine ekledi.


(AA)