Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi halkı, ilçe merkezine kurulan baz istasyonunun kaldırılması için taşıdıkları tabut ve dövizlerle eylem yaparak, imza kampanyası düzenledi.

18 Sivil Toplum Kuruluşunun oluşturduğu ‘Türkoğlu Sivil Toplum Platformu’ tarafından dün gerçekleştirilen eylemle, İstasyon Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde kurulan ve 2 GSM operatörü firmanın kullandığı baz istasyonunun kapatılması için eylem yapıldı ve GSP operatörü firmalar protesto edildi.

Cuma namazının ardından baz istasyonun önünde toplanan yüzlerce vatandaş ellerinde taşıdıkları, “Ölümü değil, yaşamayı baz al”, “Kanserden ölmek değil, yaşamak istiyoruz”, “Baz istasyonları, Azrail’in durağı” dövizleri ile, 2 okulun ve yerleşim yerlerinin arasına kurulan baz istasyonunun kaldırılmasını istediler.

Eylemde konuşan TEMA İl Temsilcisi Cafer Kalalı, baz istasyonlarının kurulu bulunduğu yerlerdeki insanların rüya görme duygusunu kaybettiğini belirterek; “TÜBİTAK’ın yaptığı araştırmalarda baz istasyonlarının insan sağlığına bir çok zararı var. Örneğin, sinir zarlarını bozarak Rem duygusuna geçişimizi zorlaştırıyor. Yani baz istasyonu çevresinde yaşayan vatandaşlar rüya bile göremez hale geliyor. Hücredeki enzimlerin yapısını bozuyor. Uzun süre maruz kalınması durumunda muhtemelen DNA tahribatına yani mutasyona sebep oluyor. Ben şunu anlamakta zorlanıyorum. Türkoğlu’nda bu kadar güzel bir coğrafya, bu kadar müsait bir topoğrafya varken, şehrin ortasına bu baz istasyonu nasıl kurulmuş, bunun mantığını ben bir türlü anlamıyorum. Bu baz istasyonunun buradan kaldırılmasını talep ediyorum” dedi.

Eylemde konuşan 7 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Almina Nisa Daşkıran ise, baz istasyonunun kurulmasından itibaren sürekli hasta olduğunu söyledi. İstasyonun bir an önce kaldırılmasını isteyen Daşkıran; “Ben sizi affetsem, Allah affetmez” dedi.

Bir diğer ilköğretim öğrencisi Hatice Altuntaş ise, topluma faydalı bireyler olmak istediklerini, bunun ise sağlıklı yaşamdan geçtiğini vurguladı. Altuntaş; “Bizler gençler olarak, okuyup ülkemize faydalı bireyler olmak istiyoruz. Bunun da yolu önce sağlıktan geçer. Bizlerde annelerimiz, babalarımız, dedelerimiz gibi yaşlanarak ölmek istiyoruz. Kanser olup ölmek istiyoruz. Biz de sizin gibi uzun yaşamak istiyoruz. Haberleşme mi öncelikli meseledir, insan sağlığı mı? Soruyorum sizlere” diye konuştu.

Eylemde konuşan Türkoğlu Belediye Başkanı Mustafa Taşhan ise, belediye meclisinin aldığı karara dayanarak baz istasyonunun kapatılması talimatını verdi. GSM operatörlerinden, en kısa sürede baz istasyonunu buradan taşımasını isteyen Taşhan, aksi takdirde belediye olarak istasyonu sökeceklerini ifade etti.

Türkiye’de hukukun da çok ağır işlediğini öne süren Taşhan; “Bir konuyu üzülerek belirtmek istiyorum. Bu sözümden hukukçularımız alınmasın. Ben kendim de bir hukukçu olduğum için üzülerek söylüyorum. Maalesef adalet ağır, topal, ağır aksak yürüyor. Evet varacağı yere er-geç varıyor ama, varıncaya kadar bir sürü zaman geçiyor. Baz istasyonunun buraya açılması da ilk başta engel olmak için gerekli girişimlerde bulunduk. Ancak karşımıza yasal izinler çıkartıldı. Bu yasal izinler için de İdare Mahkemesi, Belediye Meclis Kararı ve ben girişimlerde bulundum. Hatta daha fazlasını söyleyeyim. Bu baz istasyonu binasını mühürledik. Ancak yeniden açıldı. Şimdi ise, Belediye başkanı olarak gereken riski de sizlere dayanaraktan alıyor, bu gün bu baz istasyonunun kapatılmasını, Tedaş yetkilileri tarafından kapatılmasını sağlıyorum. Yetkimiz Belediye Meclis kararına dayanıyor. Geçmişte anlamadılar, bu gün biz kendilerini hem yasal yetkimize dayanarak, hem devam eden bu hukuki sürece dayanarak bu istasyonu kapatıyoruz, kendilere de resmi yazı yazacağız. Kapanan bu baz istasyonlarını 10 gün içinde başka yere taşımadıkları takdirde de yine yetkimizi kullanıp bu baz istasyonunu buradan sökeceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, TEDAŞ görevlileri baz istasyonuna giden elektrik hatlarını keserek, çalışmaları durdurdu.

Eylemci grup daha sonra, davul ve zurnalar eşliğinde Kaymakamlık binasına kadar yürüyerek, istasyonun kapatılması için toplanan imzaları Türkoğlu Kaymakamı Atilla Kantay’a sundular.

Kaymakam Kantay, ilçe sakinlerine yaptığı konuşmada, kendisinin de ilçede yaşayan bir vatandaş olarak yasal olan bu eyleme destek verdiğini belirterek; “Bu bir demokratik haktır ve bunu kullandınız. Sanırım dışarıda hava sıcaklığı 35 derecenin üzerinde. Bu sıcakta çocuklarınız için, doğmamış oğullarınız ve çocuklarınız için buradasınız. Öncelikle ben Türkoğlu kaymakamı olarak bütün vatandaşlarımı, bu tür kanunları çiğnemeden, demokratik eylem ve gösterileri yasal olduğu sürece yanında olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Ben elbette Türkoğlu kaymakamı olarak değil, Türkoğlu’nda yaşayan bir vatandaş olarak eyleminizi destekliyor, bana sunduğunuz bu dilekçeleri ilgili şirketlere sunmak için teslim alıyorum” ifadelerini kullandı. (www.kanal46.com)



YASAL UYARI: HABER METNİ İLE FOTOĞRAFLARIN BASIN-YAYIN ORGANLARI VE İNTERNET SİTELERİ TARAFINDAN 'KANAL 46' ADI KAYNAK VE MAHREÇ GÖSTERİLSE DAHİ İZİNSİZ OLARAK İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR. BU YASAĞA UYMAYANLAR İDARİ VE MALİ CEZALARI PEŞİNEN KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. KANAL 46 BU KONUDAKİ TELİF VE YAYIN HAKLARINI SAKLI TUTAR.. KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...