Her yıl Haziran ayıyla başlayan hububat hasat mevsimi bu yıl Adıyaman’da erken başladı.


Türkiye’nin bir çok bölgesinde hakim olan kurak ve ardından gelen don olayının aksine, Adıyaman’da ki hububat ürünlerinin rekoltesi çiftçinin umudu oldu. Tarlalara biçer döverler girerken, çiftçi bir yıllık emeğinin karşılığını almak için hasada başladı.
Merkeze bağlı Yazlık köyünün bulunduğu bölgede başlayan ilk hasada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan ve Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin de katılarak ürünü yerinde gördü. Ekinlerin boyu, rekoltesi ve kalitesinin iyi olduğu ifade ediliyor. Kıraç arazilerde dekar başına 400-450 kilogram, sulu arazilerde ise bu oranın 550 kilogram civarında olması bekleniyor.
Adıyaman’da bu yıl 900 bin dekar buğday, 600 bin dekar arpa olmak üzere 1 milyon 500 bin dekarlık alanda hububat ekildi.
Hasadı yapılan ürünün kalite ve rekoltesine bakan Adil Alan ve Kemal Şahin, sonucun çiftçinin beklentisine yakın oranda olduğuna ve ilk hasadın sevincini yaşadıklarını dile getirdiler.
Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, ülke genelinde yaşanan don ve kuraklığın çiftçi açısından felaket olduğunu ancak Adıyaman’da ki ekili alanların bundan fazla etkilenmediğini belirtti.
Kemal Şahin, don ve kuraklık olaylarının ardından gelen yağışlarla birlikte ürünlerin rekoltesinin iyi olacağını tahmin ettiklerini ve bu tahminlerinin doğru çıktığını belirterek, “Tarım sektörü açık alanda olan ve bütün risklere gebe olan bir sektördür. Çok iyi olan ürün bir iki gün içerisinde olan doğa olayıyla yok alabilir. 29-30 Mart tarihinde ülke genelinde yaşanan büyük don, ürünlerde büyük hasar oluşturdu. İlimizde de hasara neden oldu ancak, çok fazla etkilenidiği söylenemez. Yağışlar daha sonra güzel yağınca ürün gelişime devam etti. İyi bir netice aldık. Ortalama olarak 1 dönümlük arazide 450 kilogram ürün bekliyoruz. Adıyaman merkezde hasadı yapılan ilk arazideyiz. Bugün ilimizde yapılan ilk hasatla ilgili sevinç yaşıyoruz” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan ise, Adıyaman’da hububattaki ilk hasat günü nedeniyle çok mutlu olduklarını belirterek, “Bugün hasat başladı. Arpada da verimlerimiz çok şükür çok iyi. İlimiz genelinde 900 bin dekarlık buğday, 600 bin dekar arpa ekimi var. Bu yıl hem verimimiz yüksek, hem de kalite yüksek. İl genelinde 13 ekip ve 54 personelle 1 Nisan tarihinde beri arazideyiz. Halen arazide arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Yerelde ilimiz, genelde ülkemiz için hasadın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.(İHA)