Gül, Adana Ticaret Borsası Kampüsü'nün temel atma törenine katıldı.


ADANA (AA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Adana sadece Adanalılar, burada doğup büyüyenler değil çevre illerdekilerin de katılımıyla büyük bir metropol şehir olmuş ve bunun kültürünü, çoğulculuğunu hep içinde yaşatmıştır" dedi. 


Cumhurbaşkanı Gül, 100'üncü kuruluş yıl dönümünü kutlayan Adana Ticaret Borsasının Ceyhan yolu üzerindeki kampüsünün temel atma törenine katıldı. Törene gelişinde "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla karşılanan Gül, protokol için ayrılan alandan yürüyerek vatandaşların bulunduğu bölüme geçti. Cumhurbaşkanı Gül, burada, vatandaşlarla selamlaşarak kısa süre sohbet etti.


Kendisini coşkuyla karşılayan Adanalılara teşekkür ederek törendeki konuşmasına başlayan Gül, Adana'yı ve iş dünyasını desteklemek için bu törene katılmak istediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, "Hak ettiği hedeflere süratle ulaşmasını temin etmek için cumhurbaşkanı olarak ikinci kez Adana'dayım" diye konuştu.


Bölgenin bereketli topraklarının tarih boyunca insanlara gıda temin ettiğini ifade eden Gül, Adana'nın Türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına katkıda bulunduğuna ve Türkiye'nin büyük iş adamlarının bu kentten çıktığına vurgu yaptı. 


Adana civarında dolaşıldığında toprağın bereketinin rahatlıkla görüleceğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, mahsul toplama zamanında diğer illerden gelen birçok kişinin kazancını Adana'dan sağladığını ifade etti. Gül, "Adana sadece Adanalılar değil, burada doğup büyüyenler değil çevre illerdekilerin de katılımıyla büyük bir metropol şehir olmuş daima ve bunun kültürünü, çoğulculuğunu da hep içinde yaşatmıştır" değerlendirmesinde bulundu. 


Osmanlı döneminde Adana'da çok büyük çiftliklerin kurulduğunu, Seyhan Barajı'nın o zaman yapılmak istendiğini ancak yapımının cumhuriyet döneminde gerçekleşebildiğini dile getiren Gül, yapılan diğer eserlerin de kentin zenginliğini artırdığını anlattı. Başka şehirlerden insanların "taşı toprağı altın" diyerek Adana'ya geldiğini kaydeden Gül, Adanalılara "Şehrinizin kıymetini bilin. Devletimiz, hükümetlerimiz buraya ellerinden gelen hizmeti getirmişlerdir ve getireceklerdir" diye seslendi. 


"Osmanlı'nın çoğulculuğu görülüyor"


Cumhuriyet ilan edilmeden kurulan Adana Ticaret Borsasının önemine de değinen Gül, böyle eski ekonomik kuruluşlarının sayısının çok az olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"O zamanlar Adana Ticaret Borsasının yönetim kuruluna baktığımızda, o zamanki Osmanlı toplumunun bütün çoğulculuğunu orada görüyorsunuz. O zamanlar burada yabancı şirketler kurulmuş, 20'nin üzerinde tekstil fabrikası olmuş. Dolayısıyla sadece bugün değil bundan 100 yıl önce de Adana çok zengin bir yerdi. Şimdi çok daha zengin olacak. 


Bugün, Ticaret Borsası'nın modern kampüsü kurulduğunda burada neler olacak? Çiftçiye üreticiye, alıp satana hizmet olacak burada. Biliyorsunuz ki ürettiğinizin fiyatları önemlidir, ürettiğinizin değerini bulmak istersiniz. Siz de tüketirken kaliteli ve uygun fiyatlı olmasını isterseniz. Dolayısıyla ticarette alan ve satanın buluşması, buluştuğunda da alıp sattıklarının ne olduğunu şeffaf bir şekilde bilmeleri ticaretin dürüstlüğünü gösterir."


"Piyasa dengesi sağlanacak"


Kampüste yer alacak büyük depolar sayesinde fazla mahsulün saklanacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:


"Bu seneki sizin fazla mahsulünüzü burada depolayacak, fiyatların düşmesine mani olacak, ertesi sene de eğer kıtlık varsa arz da yetersizlik varsa bu depolardaki mahsuller devreye girerek fiyatların anormal yükselmesini önleyecek. Bütün bunlar siz üreticilerin ve tüketicilerin medeni bir şekilde, zarar görmeden, bir taraftan kar eden ama diğer taraftan da tüketenlerin aşırı fiyatlar ödeyerek zarar görmelerini önleyen bir piyasa dengesini sağlayacak. Burası bunu yapacak."


Kampüsün içinde yer alacak ar-ge tesislerinde mahsulün kaliteli olmasını sağlayacak, hastalıktan zarar görmesini önleyecek çalışmaların yapılacağını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu borsa, bu modern kampüs Adana'ya gerçekten yakışır. Bu sadece Adana'ya değil bütün bölgeye,  bütün Mezopotamya'ya, çevre ülkelere de hizmet edebilecek çok büyük bir tesis olacak. İnşallah kısa süre içerisinde bütün inşaatlar tamamlanır" diye konuştu. 


TOBB, Adana Ticaret Odası ve Adana Ticaret Borsasına, sanayi ve tarım kuruluşlarına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, e yapılan bu hizmetin hayırlı olmasını diledi. 


5,5 milyon ton ürün işlem gördü


Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç de  konuşmasında, Borsanın kuruluşunun 100'üncü yıl etkinlikleri kapsamında kampüsün temel atma töreninin yapıldığını belirterek Cumhurbaşkanı Gül başta olmak üzere törene katılanlara teşekkür etti. 


Ticaret borsalarının gerçek ve sağlık fiyatların oluşmasına katkı sağladığını ifade eden Bilgiç, temeli atılan kampüsün alıcı ile satıcıyı bir araya getireceğini vurguladı.


Adana Ticaret Borsasında geçen yıl işlem gören 5,5 milyon ton ürünün parasal değerinin 5 milyar lirayı aştığını dikkati çeken Bilgiç, iki yıl içerisinde 100 bin tonluk depolama kapasitesiyle hayata geçecek kampüs sayesinde işlem hacminin de katlanarak artacağını bildirdi.


Adana'nın cumhuriyet sonrasında sanayileşmenin lokomotifi olduğunu anımsatan Bilgiç, kentin son dönemlerde Türkiye'nin hızlı değişiminde gereken rolü üstlenemediğini söyledi. "Bugün Adana'yı yönetenler olarak bunun idrakindeyiz. Tüm yöneticileri, Adana için birlik ruhunu temsil etme görevi beklemektedir" diyen Bilgiç, kentin bu beraberlik ruhuyla hak ettği yere ulaşacağını inandığını dile getirdi.


Konuşmaların ardından İl Müftüsü Arif Gökce, tesisin hayırlı olması ve helal kazanç sağlaması için dua etti. Temsili temel atma için Cumhurbaşkanı Gül'ün butona bastığı törende, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, milletvekilleri Necdet Ünüvar, Necati Çetinkaya, Fatoş Gürkan, Mehmet Şükrü Erdinç, Ali Küçükaydın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan da yer aldı.    


Cumhurbaşkanı Gül, temel atma töreninin sonunda kesilmek istenen kurbanı da bağışladığını söyledi. 


(AA)