Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iş dünyası temsilcileri, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini olumlu buldu.


Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Fincan,  heyecanla bekledikleri demokratikleşme paketinin bölge adına önemli gelişmeleri içerdiğini belirtti.


Paketin, bazı önyargıların kırılmasına katkı sağlayacağına dikkati çeken Fincan, şunları kaydetti:


"İş adamlarımız bu paketi heyecanla bekliyordu ve bizi hoşnut etti. Romanların, Alevilerin sahiplenmesi adına getirilen yenilikleri çok önemli bulduk. Paket, insanlarımızın birbirini kucaklamasına vesile olacak. Hacı Bektaşi Veli gibi değerli bir büyüğümüzün isminin üniversiteyi verilecek olması çok güzel oldu. Kamuda başörtü yasağının kaldırılması da güzel bir gelişme. Doğu ve Güneydoğu'da çoğu zaman tartışmalara neden olan andımızın kaldırılması da önemli. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."


Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak ise paketin demokrasi yolunda atılmış önemli adım olduğunu söyledi.


 Paketi, özgürlük ve demokrasi için önemli bulduğunu dile getiren Durak, "İlerleyen günlerde detayları belli olacak. İhtiyaçlara göre de değişiklikler olacaktır. Seçim sisteminin tartılışılıyor olması, partilere destek verilecek olması önemli bir adım. Partiler kendilerini daha rahat anlatma fırsatı bulacak. Demokrasilerde ihtiyaçlar bitmez, en azından bir sonra adım için olumlu bir paket" diye konuştu. 


Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı İlker Hasırcı da paketin Türkiye için dönüm noktası olduğunu söyledi. 


Türkiye'nin büyük bir şans yakaladığını anlatan Hasırcı, demokratik yapıyı kısıtlayan, insan hak ve hürriyetlerini daraltan anlayıştan kurtulma yolunda önemli adımlar attığını belirtti.


İş dünyası olarak kapsamlı ve köklü değişiklikler getiren paketi heyecanla dinlediklerini vurgulayan Hasırcı, şöyle devam etti:


 "Temel hak ve hürriyetlerin yerine getirilmesini milat olarak görüyoruz. Türkiye bundan sonra 2023 hedefine de 2071 vizyonuna da büyük bir kolaylıkla ulaşacaktır. Ülkemiz bu paketle kalıcı huzura, istikrara, birlik ve kardeşliğe doğru koşmaya başlamıştır. Türkiye artık ekonomik alanda da birinci ligin değişmez aktörlerinden biri olacaktır. Unutmayalım ki kalkınmanın da refahın da anahtarı toplumsal bütünlük, sosyal barış ve huzurdur. Türkiye, bugün bu yolda çok önemli bir dönemeci arkasında bırakarak aydınlık ve müreffeh bir yarına doğru koşmaya başlamıştır."


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık ise paketin önemli bir gelişme olduğuna işaret etti.


Pakete toplumun tüm kesimlerinin destek vereceğini beklediklerini anlatan Kılçık, "Muhalefet partilerinin de desteğiyle paketin yasalaşmasını istiyoruz. Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması, Nevşehir'de üniversiteye Hacı Bektaşı Veli'nin isminin verilmesini toplumsal bütünlük adına önemli diye düşünüyoruz. Başbakanımızdan daha geniş paketler bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 
(AA)