Malatya'nın Battalgazi ilçesi ile Elazığ'ın Baskil ilçesi arasında bulunan, 2 bin 30 metre uzunluğundaki Fırat Demiryolu Köprüsü, trenle yolculuk yapanlara Karakaya Baraj Gölü'nde görsel şölen sunuyor.


MALATYA (AA) - Malatya'nın Battalgazi ilçesi ile Elazığ'ın Baskil ilçesi arasında bulunan, 2 bin 30 metre uzunluğundaki Fırat Demiryolu Köprüsü, trenle yolculuk yapanlara Karakaya Baraj Gölü'nde görsel şölen sunuyor.


Malatya Valisi Vasip Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Demiryolu Köprüsü'nün sadece Malatya ve Elazığ için değil, tüm Türkiye için önemli olduğunu söyledi.


Köprünün konumu itibarıyla çok önemli bir noktada bulunduğunu belirten Şahin, "Sadece Elazığ ve Malatya'yı birleştiren değil ta İstanbul'dan hatta Avrupa'dan doğuya doğru giden tren yolunun geçtiği bir güzergah. Dolayısıyla orası önemli bir güzergah. Köprünün inşasına 1981 yılında başlanıyor ve köprü 1986 yılında hizmete giriyor" diye konuştu.


Köprünün uzunluğuna dikkati çeken Şahin, "Yapıldığı dönemde dünyanın en uzun 3 demir yolu köprüsünden biriydi. Şu an yine zannediyorum en az ilk ondayız. Bu özelliğiyle enteresan bir demir yolu köprüsü" dedi.


Şahin, bu köprünün hem Malatya hem bölge hem Türkiye hem de Asya ve Avrupa kıtaları için önemli olduğunu vurgulayarak, "Burada baraj gölünün de getirmiş olduğu bir zorunluluk nedeniyle köprü yapılmış. Sadece dediğim gibi iki ili değil, aynı zamanda doğuyla batıyı, Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan güzergah üzerinde olması dolayısıyla da çok önemli ve çok stratejik. Aynı zamanda görsel değeri de olan, belki bu anlamda turistik değeri de olan bir köprüdür" şeklinde konuştu.


Fırat Demiryolu Köprüsü 


Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Fırat Tren İstasyonu ile Elazığ'ın Baskil ilçesindeki Kuşsarayı Tren İstasyonu arasında, Karakaya Baraj Gölü üzerinde bulunan köprü, uzunluğuyla dikkati çekiyor.


Yapımına 1981 yılında başlanan ve 5 sene sonra hizmete açılan, 2 bin 30 metre uzunluğundaki ve 4,5 metre genişliğindeki köprü, 60 metre yüksekliğindeki 30 betonarme ayağın üzerine kurulu bulunuyor.


Temelinde 70 santimetre çapında 420 kaya, diğer kısımlarında ise bin 100 ton ağırlığında ve 243 metre boyunda yüzer çelik servis köprüsü, 11 bin 327 ton demir ve 119 bin 320 metreküp beton kullanılan Fırat Demiryolu Köprüsü, etrafındaki manzarayla görsel bir şölen sunuyor. 


(AA)