Hatay'da kazı sırasında lahitten çıkarılan 3 taşlı yüzük, "Antakya Mozaiği" adını verdiği yüzüklere esin kaynağı oldu.


HATAY (AA) - Üç semavi dine mensup kişilerin yıllardır barış içinde yaşadığı Hatay'da bir gümüş imalatçısı, kentteki arkeolojik kazı sırasında lahit içinde günyüzüne çıkarılan 3 taşlı yüzükten esinlenerek "Antakya Mozaiği" adını verdiği ve patentini aldığı özel yüzüğü üretiyor.


İmalatçı Edip Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antakya'da birkaç yıl önce arkeolojik kazıda bulunan Roma dönemine ait olduğu belirlenen lahitin içinden çıkan üç taşlı yüzükten etkilendiğini, yüzüğün aynısı yapmaya karar verdiğini söyledi.


Müze yetkilerinden izin aldıktan sonra yüzüğün fotoğraflarını çektiklerini ve imalathanelerinde takının gümüşten benzerini işlemeye başladıklarını ifade eden Bozkurt, ''Yüzüğün üzerindeki üç taş, dikkatimizi çekti ve bunun, Hatay'da mevcut üç semavi dinin bir arada yaşamasını temsil edebileceğini düşündük. Bunun üzerine gerekli izinlerden sonra 'Antakya Mozaiği' adını verdiğimiz yüzüğü gümüş olarak yapmaya başladık" dedi.


Bozkurt, Antakya Mozaiği'nin kısa sürede ilgi çektiğini, yurt içi ve yurt dışından yoğun talep gördüğünü kaydetti.


El emeği göz nuruyla imal ettikleri Antakya Mozaiği yüzüğünü, kolye ve bilezikle kombine edip, set halinde imal etmeye başladıklarını anlatan Bozkurt, şöyle devam etti:


''Lahitin içinden çıkan yüzükten yola çıkarak bunu, gümüş üzerine işlemeye başladık. Antakya Mozaiği adını verdiğimiz kolye ucu, bilezik ve küpe ürettik. Ortaya değişik ve hoşgörü kentine yakışır bir ürün çıktı. Ürünlerimizde üç semavi dini temsil ettirdiğimiz zümrüt, yakut ve zirkon taşları kullandık. Bu ürünlerimizde, kardeşliği ve birlikteliği simgeleyen Hatay'ın mozaiğini yansıtmış olduk.'' 


Bozkurt, tasarladığı Antakya Mozaiği setini 280 liradan başlayan fiyatla sattığını, Türk Patent Enstitüsü'nden takının patentini de aldıklarını sözlerine ekledi.


Gümüş takılar, dizi ve film setlerini süslüyor


Bozkurt, baba mesleği gümüşçülüğü 1948'den beri sürdürdüklerini, imal ettikleri takıların bir çok dizi ve film setlerinde oyuncular tarafından kullanıldığını belirtti.


Hatay'ın, Türkiye'de gümüş sektöründe söz sahibi konumunda olduğunu vurgulayan Bozkurt, ''Ürünlerimizin, dizi ve film setlerinde tercih edilmeleri ve kullanılmalarından memnunuz. Hatay'da üretilen gümüş takıların tercih edilmesinin sebebi, otantik, farklı, sıra dışı ve tarihi dokuyu yansıtıyor olmasıdır. Son yıllarda özellikle tarihi anlatan dizi ve filmlerin artması, takılarımıza talebi yoğunlaştırdı'' dedi.


(AA)