Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay, tarihi yapılarını yenileyerek hem geçmişe ayna tutuyor hem de ülke turizmine katkı sağlıyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Sokullu Mehmet Paşa'nın emriyle Mimar Sinan tarafından 1574'de yapılan ve kervanları konuk eden Sokullu Mehmet Paşa Menzil Külliyesi'nin restorasyon çalışmaları sürüyor.



HATAY (AA) - Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve "Medeniyetler Beşiği" olarak anılan Hatay, tarihi yapılarını yenileyerek hem geçmişe ayna tutuyor hem de ülke turizmine katkı sağlıyor.


Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Sokullu Mehmet Paşa’nın emriyle Mimar Sinan tarafından 1574'de yapılan ve döneminde kervanları misafir eden Sokullu Mehmet Paşa Menzil Külliyesi'nde de restorasyon çalışmaları devam ediyor.


Kıbrıs seferlerinde elde edilen ganimetlerle yapılan ve Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan tarihi külliye, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla aslına uygun şekilde turizme kazandırılacak.


Payas Belediyesi restorasyon müşaviri mimar Erkan Kiraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi yapının turizm açısından hem Hatay’a hem de Akdeniz Bölgesi'ne ciddi katkı sunmasını beklediklerini söyledi.


Külliyenin, Osmanlı'nın Toroslar'ın güneyinde yer alan en büyük yapılardan olduğunu Kiraz, 13 bin metrekare oturum alanına sahip yapının cami, arasta, hamam, taphane, han ve imarethane bölümlerinde oluştuğunu belirtti.


Kiraz, 3 milyon 765 bin liraya ihaleye çıkan ve sözleşmesi biten yapının keşif artışlarıyla 5,5 milyon liraya restore edileceğini söyledi.


Külliyenin yanında bulunan demir çelik fabrikasının ciddi kirlilik oluşturduğunu, restorasyon çalışmalarının başında yapının iç ve dış cephesinin temzileneceğini belirten Kiraz, şunları kaydetti:


"Yapıdaki yüzeyde itinalı temizlik yapıldı, patina değeri yitirilmeden mümkün olduğunca temizlenerek eski değerini koruması sağlandı. Bir diğer etken de çatılarda bulunan beton mozaik kaplamanın kaldırılmasıydı. 6 bin tona yakın bir yük kaldırıldı. Tarihi yapıya ağırlık veren bu kütle yerine özgün malzemenin  olduğu kurşun kaplama yapıldı. Hamamın hamam olarak kullanılması, arastanın çarşı hizmeti vermesi, kervansaray kısmın restoran, kafeterya ve sergi alanı olması, taphane bölümlerinin ise otel odalarına çevrilmesi, imarethanenin mutfak olarak kullanılması planlanıyordu. Yaklaşık 3 milyon 765 bin liraya ihaleye çıkan ve sözleşmesi biten yapının keşif artışlarıyla beraber maliyeti 5 milyon 500 bin lira olarak belirleniyor. Tarihi yapı, hem kendisini hem de bölgeyi kalkındıran özelliğe sahip olacak."


Kiraz, restorasyon çalışmalarının yüzde 90'ının tamamlandığını sözlerine ekledi.