Çukurova'da, bu yıl 2 milyon dekarın üzerinde buğday ve sebze eken üreticiler, kurak geçen günlerin ardından başlayan yağmurla rahat nefes aldı.


ADANA (AA) - Çukurova'da, bu yıl 2 milyon dekarın üzerinde buğday ve sebze eken üreticiler, kurak geçen günlerin ardından başlayan yağmurla rahat nefes alırken, yağışın sürmesini temenni etti.


Çukurova bölgesinde bu yıl ekim alanı, bir önceki sezondaki kilo fiyatına bağlı olarak yüzde 20 artarak 2 milyon dekarın üzerine çıkan buğday üretiminde, çiftçiler son günlerde kurak giden hava şartlarının değişmesi üzerine adeta bayram yaptı.


Pazar günü başlayan yağmurun aralıklarla devam etmesinin başak vermeye başlayan buğdaya yararlı olacağını belirten çiftçiler, sebze ve meyve üreticilerinin de bu yağışla birlikte yüzünün güldüğünü ifade etti.


Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 milyon ton olan Türkiye'nin yıllık buğday üretiminin yüzde 6-7'sinin Çukurova yöresinden karşılandığını anımsatarak, kurak geçen günlerin ardından başlayan yağmurun üreticileri hayal kırıklığından kurtardığını söyledi.


Yöredeki buğday üretiminin ortalama yıllık olarak 1,5 milyon tona yakın olduğunu bildiren Tezcan, şöyle konuştu:


''Yörede geçen yıl 2 milyon dekar alada ekim yapılmış ve rekolte ise 900 bin tonu bulmuştu. Ürün fiyatı da beklenenin üzerinde oldu. Durum böyle olunca üreticiler bu yıl buğdaya daha çok rağbet gösterdi. İçinde bulunduğumuz ayın kurak geçmesinin ardından başlayan yağmur bizlere rahat nefes aldırdı. Buğday tarlalarını incelediğimizde ince ince yağan yağmurun tohuma kadar indiğini gördük. Bu yağmur buğdaya can suyu oldu. İnşallah yağış devam ederse hiçbir sorun kalmaz. Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'da iki haftadır yağmur duasına çıkan üreticilerimizin gözü aydın olsun.''  


Tezcan, yağışın birkaç gün daha sürmesi temennisinde bulunarak, yeni sezon için rekoltenin 1 milyon tonun üzerinde olmasını beklediklerini kaydetti.


Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan son verilere göre metrekareye günde Adana'da 9.7, Mersin'de 22.1, Osmaniye'de 0.7 ve Hatay'da 8.8 kilogram yağış kaydedildi.


(AA)