YÖK, önceki gün önlisans ve açıköğretim programlarının tercihinde aranan 160 puan barajının 145'e indirildiğini açıklamıştı. ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan gazetecilerin konuyla ilgili sorularını İstanbul'da yanıtladı. Prof. Yarımağan 145 puanın aşılabilmesi için 1. bölümdeki testlerde yüzde 15 başarı göstermesinin yeterli olduğunu söyledi.

Prof. Yarımağan, yeni düzenlemeyi şöyle anlattı: Bugünkü mevcut puan hesaplama sisteminde en küçük puana göre, en küçük puanı alan adayın puanının kaç olduğuna bağlı olarak bütün puanlar etkilenebiliyor. Bu taban puanlar biraz aşağı yukarı gidebiliyor. Bu belirsizliği ortadan kaldırmak için yeni taban puanlar olan 165 ve 145 belirli başarı yüzdelerine sabitleştirildi.

ÖNLİSANS PROGRAMLARI: Şöyle ki, bu yıl 145 puan alabilmek için ilgili testlerden en az yüzde 15 başarı göstermek gerektiği aranacak. Bu şu demek; örneğin sayısal-1 puanında 145 alabilmek için, bu puanın hesaplanmasında devreye giren Türkçe, matematik 1-, sosyal bilgiler-1 ve fen bilimleri-1 testinden en az yüzde 15, dördünden de yüzde 15 veya eşdeğeri bir başarı göstermek gerekecek. Bu da kısaca her testten en az 4.5 net yapmayı getiriyor yani öğrencinin 4 çarpı 4.5 net, en az 18 net ortalama bir başarı göstermesi gerekiyor. Buna fikse edildi...

LİSANS PROGRAMLARI: Lisans programlarına girmek için yeni taban puan olan 165'i elde etmek için ilgili testlerden en az yüzde 25 başarı gösterilmesi gerektiği karara bağlandı. Bu da şu demek, 165 almak için ilgili 6 testin her birinden ortalama yüzde 25 veya eşdeğeri başarı göstermek gerekiyor. Bu da net açısından söylemek gerekirse 6 çarpı 7.5, 45 net ediyor.

ORTALAMA GÖSTERGE: ”Bunun ortalama bir gösterge olduğunu“ anlatan Yarımağan, ”165 puan almak için mutlaka her testten 7.5 almak şart değildir. Birinden 15, birinden 5 almakla aynı puanı elde etmek mümkündür “ dedi. Puanların aşağıya çekilmesiyle önlisans düzeyinde tercih yapabilecek aday sayısı yüzde 20-40, lisans düzeyinde ise yüzde 40 ile 60 oranında artacak.

Sonuçlar geç açıklanabilir

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS sonuçlarının ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları nedeniyle bir hafta gecikmeyle 17 Temmuz'da açıklanabileceğini söyledi. Prof. Yarımağan ayrıca baraj puanlarının aşağı çekilmesinin kalite düşüşüne ve puanlarda büyük oynamalara yol açmayacağına inanıyor.

YÖK üyesi Prof. Dr. İsa Eşme de bu yıl kontenjanların 100 bin artmasına karşılık mezun sayısının azaldığını hatırlatarak böyle bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Prof. Eşme, ”Kritik soru şuydu: Puanlar düşerse giren öğrenci bu eğitimi yapabilir mi, Ünal hoca olmayacağını anlattı“ dedi.
Editör: TE Bilisim