Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile artık 5 zayıfı olan öğrenciler sınıf geçebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasın Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile Bakanlık sınıf geçmeyi kolaylaştırdı. Daha önceki düzenlemede, en fazla 2 zayıfı bulunan öğrenci bir üst sınıfa sorumlu geçebilirken, yeni düzenleme ile bu sayı 5'e çıkarıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikler şöyle oldu.

-9'uncu sınıfta 3 dersten başarısız olanlar, 10 ve 11'inci sınıflarda 2 dersten başarısız olan öğrenciler bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilecek. Alt sınıflarla birlikte başarısız ders sayısı toplamı 5'ten fazla olan öğrenciler sınıfta kalacak.

-9'uncu sınıfta 3, 10'uncu sınıfta 2 zayıfı olan öğrenci, toplam 5 zayıf ile bir üst sınıfa sorumlu geçebilecek. Sorumluluk, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması halinde kalkacak.
-Mezun olamayıp sınav hakkı bulunan son sınıf öğrencilerine de daha fazla sınav hakkı tanındı. Mezunlar bir kez sorumluluk sınavına girerken, bundan sonra 3 kez yapılacak sorumluluk sınavına girebilecek.

-4 DERSTEN ORTALAMA YÜKSELTME SINAVINA GİRİLEBİLECEK-

-Daha önce en fazla 3 dersten sınava girilirken, bundan sonra 4 dersten ortalama yükseltme sınavına girilecek.

-Kalınan derslerden girilecek sorumluluk sınavı sayısı da arttı. Daha önce 2 kez sorumluluk sınavına giren öğrenciler, bundan sonra 3 kez sınava tabi tutulacak.

-Mezun olamayıp sınav hakkı bulunan son sınıf öğrencilerine de daha fazla sınav hakkı tanındı. Mezunlar bir kez sorumluluk sınavına girerken, bundan sonra 3 kez yapılacak sorumluluk sınavına girebilecek.

-Hazırlık sınıfı için “Yeterlik Sınavı” maddesi getirildi. Söz konusu sınav, hazırlık sınıfı bulunan okullarda öğrencilerin birinci yabancı dil ve Türkçe dersinde yeterliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılacak.

-ALAN DEĞİŞİKLİĞİ SORUMLULUK SINAVINDAN SONRA YAPILABİLECEK-

-Daha önce alan seçimi ders kesiminden itibaren yeni ders yılının başlamasına kadar geçen süre içinde yapılırken, artık ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılabilecek.

-Alan değişikliği artık öğrenim süresince bir defa yapılabilecek.

-Daha önce iki kez toplanan Zümre Öğretmenler Kurulu da Birinci ve ikinci dönem başı ile ders kesiminden sonra olmak üzere bir öğretim yılında üç kez toplanacak.

-Öğrenciler aldıkları sağlık raporunu daha önce 7 iş günü içerisinde bildirebilirken, bu süre 5 iş gününe çekildi.