12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü için Millî Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan ve 19 Mayıs Lisesi tarafından uygulanan program ilgiyle izlendi.

Programa Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Garnizon Komutanını temsilen J.Yarb. Hamza Tiryaki ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın yanı sıra protokol, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde dün gerçekleştirilen, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinden sonra Millî Eğitim Müdürlüğü Şube Müdür V. Ramazan Avcı, “Ümit, istiklal ve istikbal abidesi konulu etkileyici bir konuşma yaptı. Avcı, konuşmasında İstiklal Marşımızın taşıdığı değerleri ve Mehmet Akif Ersoy’un örnek kişiliği üzerinde durduğu konuşmasında “İstiklâl Marşı ruhunu, yani millî ruhu yaşattığımız müddetçe millet olarak var olmamız mümkündür. Medeniyet yolunda ilim merdiveniyle tekniğin zirvesine tırmanırken de millî şuur en güvenilir emniyetimiz olacaktır. Bilmeliyiz ki tarihini unutmuş, dili ve millî kültürü bozulmuş, ülküsü sönmüş bir toplumu ayakta tutacak hiçbir kuvvet yoktur. Atatürk’ün ifadesiyle millî benliğini bilmeyen milletler, başka milletlerin avı olurlar. Her Türk ferdi ve istikbalimizin yegâne ümidi olan Türk gençliği, bu marşımızı her zaman iftiharla, göğsünü gererek söyleyecek ve anlamını kavrayacak; yurt ve millet sevgisini bir ideal olarak kalbinde taşıyacaktır.
………..
Mehmet Akif’i anlamak demek; geçmişi tanımak, dinî, ahlakî ve medenî vasıflarımızı öğrenmek; milletimizi yeryüzünden kaldırmak isteyen düşmanlarımızı bilmek ve daha da önemlisi neler yapmamız gerektiğini, çağdaş, medenî ve teknik seviyeye nasıl çıkmamız gerektiğini anlamak demektir.

Bir millet için en büyük düşman ve felaket nifaktır, ayrılık tohumlarıdır, senlik benlik kavgasıdır. Akif, bu gerçeğin farkındadır. Yüzyıllarca görünen ve görünmeyen düşmanların milletimiz üzerinde ayırmak ve parçalamak üzerine oynadığı oyunları çok iyi bilmektedir. Bunun içindir ki hafızalarımıza kazımamız gereken ve bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan şu mısraları haykırmıştır:

Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez
Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez


Bugün tek vatan, tek bayrak, tek istiklal marşı etrafında kültürümüze sımsıkı sarılarak, el ele, kol kola kenetlenerek Atatürk’ün Türk gençleri için hedef gösterdiği güçlü ve müreffeh bir Türkiye için Akif’in düşüncelerinden azamî derecede istifade etmeliyiz.” dedi.

Ramazan Avcı’nın konuşmasından sonra Atatürk’ün İstiklal Marşımız için düşüncelerini anlatan bir film gösterildi.

Programın sunucusu edebiyat öğretmeni Fatih Gözüboz tarafından slayt eşliğinde Mehmet Akif Ersoy’un biyografisi ve İstiklal Marşı’nın kabulü anlatıldı. Daha sonra Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı hakkındaki düşüncelerini anlatan bir film gösterildi.

19 Mayıs Lisesi tiyatro kulübü öğretmen ve öğrencileri, Mehmet Akif Ersoy’un yazmış olduğu “Köse İmam” adlı şiirden uyarlanan oyunu sergiledi ve oyun seyircilerden büyük alkış aldı.

19 Mayıs Lisesi öğrencileri tarafından Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinden örneklerin okunmasından sonra Millî Eğitim Müdürlüğü Kültür Şubesi tarafından İstiklal Marşımızı ve millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u konu alan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri arası düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

İlköğretim okulu birinci kademe öğrencileri arası düzenlenen İstiklal Marşımızın bir kıtasını resmetme konulu resim yarışmasında;

1. olan Öğretmenler İlköğretim Okulu öğrencisi Ramazan Köşker
2. olan Turan İlköğretim Okulu öğrencisi Özge Nur Mazı
3. olan Kahramanmaraş İlköğretim Okulu öğrencisi Zeynep Akyol’a ödülleri Millî Eğitim Müdür Vekili İbrahim Özdemir tarafından verildi.

İlköğretim öğrencileri arasında yapılan “İstiklal Marşının Uyandırdığı Heyecan” konulu şiir yarışmasında dereceye giren

1. olan Reşit Gümüşer İlköğretim Okulu öğrencisi Sena Bağrıaçık
2. olan Kahramanmaraş İlköğretim Okulu öğrencisi Tayyibe Tabak
3. olan Kahramanmaraş İlköğretim Okulu öğrencisi Betül Akça’ya ödülleri Belediye Başkanı Mustafa P0yraz tarafından verildi.

Yarışmada birinci olan Sena Bağrıaçık şiirini okudu ve şiir salondaki katılımcılarca beğenildi.

Lise 3.ve 4. sınıf öğrencileri arasında düzenlenen “Mehmet Akif Ersoy’un Türk Gençliğinden Beklentileri” konulu kompozisyon yarışmasında;

1. olan Özel Kahramankent Lisesi öğrencisi Ahmet Esat Şerefoğlu
2. olan Erdem Bayazıt Anadolu Lisesi öğrencisi Uğur Cücük
3.olan Süha Erler Lisesi öğrencisi Betül Can Küsmüş’e ödülleri Garnizon Komutanı adına J.Yarb. Hamza Tiryaki tarafından verildi.

Lise 1.ve 2.sınıf öğrencileri arasında yapılan “İstiklal Marşı’nın Milletimiz Açısından Taşıdığı Önem” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren

1. olan öğrencimiz, Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Meltem Kızmaz
2. olan öğrencimiz, Anadolu Öğretmen Lisesinden, Emine Nalçacı
3. olan öğrencimiz, Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammet Sait Akbaba’ya ödülleri Vali Mehmet Niyazi Tanılır tarafından verildi.


“Akif’e göre Asım’ın nesli medeniyetin önde giden isimleri arasında yer almak için öncelikle çalışkan olmalıdır. Akif, bu konuda gençlere şu tavsiyede bulunur:

Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası
Dostunun yüz karası, düşmanının maskarası


Olacaktır. Kimseye muhtaç olmadan, bileğinin kuvvetiyle, alın teriyle hayatını devam ettiren genç insanlar kendileri için çalıştıkları kadar vatan uğruna da ter dökmelidirler. “Verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı” mısralarında vatanı cennet bilir Asım nesli ve milleti vatanından ayırmak isteyenler cehennemle de gelseler, çarpacakları duvar bu neslin göğsüdür.” (Kompozisyon yazma yarışması birincisi Ahmet Esat Şerefoğlu)

İçimden bir söz vermek geldi Akif’e: O onur ve erdem timsali büyük şaire, “söz” dedim. Ben şehit oğluyum, atamı incitecek iş yapmayacağım. Söz; dersime daha çok çalışacağım. Söz, hedeflediğim meslekte en iyi olacağım. Söz, Çanakkale’de şehit olan askerim, milletimin başını nasıl yere eğdirmedi; nasıl bana böyle büyük bir onur bıraktıysa, ben de bunun için elimden geleni yapacağım. Söz, her pazartesi sana söz verme; her Cuma hesap verme günümdür, marşımı bu bilinçle okuyacağım. (Kompozisyon yazma yarışması birincisi Meltem Kızmaz) (Kaynak: MEM-Basın-Yayın Servisi) (www.kanal46.com)



Editör: TE Bilisim