Fransız ve Ermenilerin hamamdan çıkan Türk kadınlarına sataşmaları neticesinde Sütçü İmam'ın ilk kurşunu atarak milli mücadeleyi başlattığı olayın yaşandığı Uzunoluk Hamamı'nın tarihi dokuya en uygun müze olması için Kahramanmaraş Kent Konseyi tarafından detaylı incelemeler yapılacak. İlk kurşunun sıkılması ile ilgili tarih kitapları ve Genelkurmay Başkanlığı'ndaki arşivler üzerinde çalışmalar yapılacak.

Belediye Meclisi'nin hamamın Kurtuluş Müzesi için tahsis edilmesi yönünde aldığı karardan sonra Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri hamamda bir takım incelemelerde bulundu.

İlk kurşun hadisesinin projelendirilmesi ile olayın yaşandığı tarihteki aslına uygun olarak restoresinin görüşüldüğü incelemelerde Sütçü İmam'ın süt sattığı dükkânının yapılması ve olayın mumdan yapılmış görüntüleriyle canlandırılması da gündeme taşındı.

Müze çalışması ile ilgili gerekli araştırmaları yapmak üzere bir çalışma grubunun oluşturulacağını söyleyen Kent Konseyi Genel Sekreteri Tuncay Kazancı, bu grubun Çanakkale ve Anıtkabir Müzesi'nde incelemeler yaparak Kahramanmaraş'ta nasıl uygulanabileceği noktasında öngörülerde bulunacağını kaydetti.

İlk kurşunun sıkılması ile ilgili tarih kitapları ve Genelkurmay Başkanlığı'ndaki arşivler üzerinde çalışmalar yapılacağını dile getiren Kazancı, müzenin tarihe en uygun şeklini alabilmesi için detaylı incelemelerin yapılacağını ifade etti.

Kazancı, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve belediye meclis üyelerinin Kent Konseyi projelerinin hayata geçirilmesinde çok büyük desteği olduğunu belirtti.

Öte yandan Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri de hamamın müze amaçlı tahsisi için Belediye Başkanı Poyraz'a teşekkürlerini iletti. (CİHAN) (www.kanal46.com)