Milli Eğitim Şûrası’nda, zorunlu eğitim süresinin lise dahil 13 yıla çıkarılması kararı alındı.

Ortaöğretimde haftalık ders saatlerinin azaltılması, teneffüs süresinin uzatılması, sınıf geçme yerine ders geçme sistemiyle okulun daha erken bitirilmesi imkânı da alınan önemli kararlar arasında.

Ankara Kızılcahamam’daki 18’inci Milli Eğitim Şûrası’nda önemli kararlar alındı. “İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi, Ortaöğretime Erişimin Sağlanması” konularını tartışan komisyon, zorunlu eğitimin süresinin lise dahil 13 yıla çıkarılması kararı aldı. Komisyonda, “ortaöğretimde haftalık ders saatlerinin azaltılması, teneffüs süresinin uzatılması, ortaöğretimde sınıf geçme yerine ders geçme sistemi getirilerek okulu daha erken bitirmeye imkan sağlanması” gibi konularda görüş birliğine varıldı.

Kızlara pozitif ayrımcılık

Komisyonda, “kız çocuklarının okula erişimi için pozitif ayrımcılık yapılması” benimsendi. “Ortaöğretimde forma yerine kıyafetin serbest olması” konusunun da tartışıldığı komisyonda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın serbest kıyafet uygulaması yönünde bir çalışması bulunduğu hatırlatıldı.

‘Sözleşmeli’de tartışma çıktı

Komisyonda, “Öğretmenlerin istihdamında kullanılan kadrolu, sözleşmeli ve ücretli gibi farklı uygulamaların kaldırılarak tek bir istihdam modeline geçilmesi, personelin kademeli olarak sözleşmeli hale getirilmesi” maddesi kabul edildi. Bu maddeye karşı çıkan Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, “Bakanlık bürokratları ve özel öğretim kurumları yöneticilerinin görüşleri doğrultusunda rapor hazırlanıyor” sözlerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, “Artislik yapma” diye tepki gösterdi. (Hürriyet)