KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı işletmeler Çarşamba gününden itibaren, kredi programı için anlaşma yapılan 17 bankaya başvurabilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın esnaf ve sanatkarlarla tüm KOBİ'lere yönelik olarak hazırlanan, "100 Bin İşletmeye 2,5 Milyar TL'lik Yeni Kredi Destek Programı"na başvurular, 4 Kasım Çarşamba günü başlayacak.

KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı işletmeler Çarşamba gününden itibaren, kredi programı için anlaşma yapılan 17 bankaya başvurabilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün yaptığı yazılı açıklamada, yeni kredi destek programı çerçevesinde başvuran ve gerekli şartları taşıyan esnaf ve sanatkarlarla tüm KOBİ'lere, ilk 3 ayı ödemesiz, geri kalanı aylık eşit taksitler halinde toplam 15 ay vadeli ve 25 bin TL üst limitli kredi kullandırılacağını hatırlattı.

Şahıs işletmelerinde işletme sahibinin kadın girişimci olması halinde ise kredi üst limitinin 30 bin TL olacağını vurgulayan Bakan Ergün, kredi kullanımının KOSGEB'in bütçe imkanları çerçevesinde ve işletmelerin başvuru sırasına göre değerlendirileceğini kaydetti.

KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı işletmelerin, direkt olarak bu kredi programı için anlaşma yapılan 17 bankaya başvurabileceklerini belirten Ergün, bu bankaların, Akbank, Alternatifbank, Anadolu Bank, Denizbank, Finansbank, Fortis, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Asya Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası olduğunu ifade etti.

Ergün, yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, ham madde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurt dışı pazarlara açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı ve münferit projelerin finansmanı amacıyla başlatılan programdan yararlanacak KOBİ'lerin, mutlaka krediyi hangi amaçla kullanacaklarını beyan etmeleri gerektiğini bildirdi.

Kredi faiz veya kar payı tutarının yüzde 25'inin krediyi kullanan işletmeler tarafından aylık eşit taksitler halinde, kalan yüzde 75'inin ise KOSGEB tarafından karşılanacağını ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

"25 bin TL üst limitten kredi kullanılması durumunda, 15 ay vadeli kredinin KOSGEB tarafından ödenecek peşin faiz tutarı bin 836 TL, işletme tarafından ödenecek faiz tutarı ise toplam 612 TL olacaktır. İşletme sahibinin kadın girişimci olması halinde faiz tutarı 30 bin TL üzerinden aynı şartlarla hesaplanacak.

Başvurular, KOSGEB ve bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecek. Kredi Destek Programı çerçevesinde bankalar, işletmelerden kullandıracağı kredi için hizmet bedeli olarak 500 TL'den fazla, ayrıca ipotek alınması halinde ekspertiz masrafı olarak da 750 TL'den fazla masraf talep edemeyecekler. Bankalar, işletmeden her ne ad altında olursa olsun başkaca bir bedel de talep edemeyecektir."


Ergün, teminat sıkıntısı yaşayan işletmelerin de Kredi Garanti Fonu (KGF) veya TESKOMB'a bağlı Kredi Kefalet Kooperatifleri'nden yararlanabileceklerini, ayrıca vergi ve SGK borcu olan işletmelerin, borçları kredi desteğinden mahsup edilmek suretiyle bu krediyi kullanabileceklerini belirtti.

Reel ekonominin can damarı olan KOBİ'lerin, uygulamaya konulan bu yeni destek modeliyle, büyüme ve kalkınmanın öncüsü olmaya devam edeceklerini ifade eden Ergün, içinden geçilen süreçte KOBİ'lere rahat nefes aldıracak bu kredi paketinin esnaf-sanatkarlara, tüm işletmelere ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.