Alman otomotiv devi Daimler, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 22 ülkede on milyonlarca dolar rüşvet dağıtmakla suçlandı.

Washington Post, ABD Adalet Bakanlığı’nın, birçok ülkede orta düzey yetkililere ihalelerde avantaj sağlanması için rüşvet dağıtmaktan Alman şirketi hakkında dava açmaya hazırlandığını duyurdu.

Amerikan Adalet Bakanlığı’nın Daimler hakkında hazırladığı 76 sayfalık rüşvet dosyası dün açıklandı. Dosyada, Alman otomotiv devinin, 1998 ile 2008 yılları arasında aralarında Türkiye, Yunanistan, Çin, Mısır, Nijerya, Rusya, Karadağ ve Vietnam’ın da bulunduğu 22 ülkede ihalelerin kendi lehlerine çevrilmesi için bürokratlara “uygun olmayan ödemeler yaptığı” belirtildi.

OTOBÜS VE KAMYON İHALELERİNDE

Columbia Eyalet Mahkemesi tarafından açıklanan dosyaya göre, rüşvet olayları özellikle şirketin otobüs ve kamyon bölümleriyle ilgili ihalelerde meydana geldi. Bu çerçevede ödemeler ABD’de kurulan paravan şirketler üzerinden, ABD ve yabancı bankalar aracılığıyla gerçekleştirildi.

Amerikan Adalet Bakanlığı, Daimler’in ayrıca, Birleşmiş Milletler’in Irak'taki petrol karşılığı gıda programını ihlal ederek, Irak hükümeti yetkililerine şirketin araçlarının satın alınması için “komisyon ödediğini” de bildirdi.

Amerikan yasaları, ABD'da faaliyet gösteren şirketlerin yabancı ülkelerdeki yetkililere uygunsuz ödemeler yapmasını suç olarak kabul ediyor.

SORUŞTURMAYI DONDURMAYA ÇALIŞIYOR

Bu arada şirketin, Siemens olayında olduğu gibi 185 milyon dolar ceza ödeyerek soruşturmayı durdurmaya hazırlandığı öne sürüldü. Siemens geçen Aralık ayında, ABD ve Almanya’daki yolsuzluk soruşturmalarının durdurulması için 1.3 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.

Daimler daha önce geçmişte yaptığı bazı ödemelerin yasalara aykırı olduğunu kabul etmiş ve yetkililerle işbirliği yaptığını bildirmişti. (Washington Post)