ZONGULDAK Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren yaptığı denetimlerde, hayatta olmayan babalarının maaşını alabilmek için eşlerinden boşanıp, birlikte yaşamaya devam ettiği tespit edilen 50 kadın hakkında hazırladığı dosyayı SGK Başkanlığı'na gönderdi. İnceleme sonunda, kurumdan haksız yere maaş aldığı belirlenenlerin maaşlarının kesileceği, şimdiye kadar aldıkları paranın yasal faiziyle geriye tahsil edileceği bildirildi.

SGK İl Müdürlüğü, kurumdan haksız yere maaş alanlarla ilgili yasal boşlukların giderildiği SSGSS Kanunu'nun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra hayatta olmayan Emekli Sandığı veya SSK üyesi anne ve babalarının maaşını almak için eşlerinden anlaşmalı olarak boşanıp birlikte yaşamaya devam edenleri yakın takibe aldı. SGK İl Müdürlüğü'nde görevli denetim elemanları, şikayet üzerine yaptıkları araştırmalarda, eşlerinden boşanmış görünmelerine rağmen birlikte yaşamaya devam edenleri, mahalle veya köy muhtarı ile çevrede yaşayanların verdiği bilgiler doğrultusunda tespit etmeye başladı.

Yapılan denetimlerde şimdiye kadar 50 kadının babalarının maaşını alabilmek için eşlerinden boşandığı halde birlikte yaşamaya devam ettikleri belirlendi. 50 kişi hakkında hazırlanan dosyalar incelenmek üzere SGK Başkanlığı'na gönderildi. Yapılacak incelemede kurumdan haksız yere aylık aldıkları belirlenenlerin maaşlarının kesileceği ve ödenen paranın yasal faiziyle geriye tahsil edileceği bildirildi. Ayrıca kamu kurumunu dolandırmaktan haklarında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulabileceği belirtildi.

SGK Zonguldak İl Müdürlüğü yetkilileri, kentte 120 bine yakın emeklinin kurumdan maaş aldığını belirterek, şöyle dedi:

“Kurumdan haksız yere maaş alanlar daha önce tespit edilse bile, kanundaki boşluklardan dolayı işlem yapılamıyordu. Şimdi yeni yasa ile birlikte önemli sorunun önüne geçildi. Çünkü yasanın 56'ncı maddesi ‘C’ fıkrasında, ‘Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar geri alınır’ deniyor. Bu yasal düzenlemeyle kurumca haksız kazanç elde edenlerin önüne geçmiş olacağız. Bu konuyla ilgili denetimlerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz.”