Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahramanmaraş'ta 11 il için verdiği büyükşehir müjdesi, büyük bir sevinç yaşattı. 12 Haziran seçimlerinden sonra büyükşehir statüsüne kavuşacak illerdeki, kanaat önderleri, ekonomik ve sosyal alanda büyük bir devrimin yaşanacağına inanıyor.

Başbakan Erdoğan'ın Kahramanmaraş mitinginde verdiği büyükşehir müjdesinin yankıları sürüyor. Nüfusu 750 binin üzerinde olan Şanlıurfa, Hatay, Manisa, Balıkesir, Kahramanmaraş, Van, Aydın, Denizli, Muğla Tekirdağ ve Trabzon illerinin, seçimlerin ardından büyükşehir olmasıyla birlikte, İller bankası'ndan aldıkları pay da büyük oranda artış gösterecek.

Büyükşehirlerin oluşturulmasıyla, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlere yapılan yoğun göçün önüne geçilmiş olacak. şehirlerin sosyal ve ekonomik hayatına da büyük yansımasının beklendiği müjdeli haberden dolayı mutlu olduklarını söyleyen Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Akgün Yavuz, "Şehre en büyük katkısı hiç şüphesiz daha fazla yatırım gelmesi olacak. İnşallah, büyükşehir statüsüne kavuşuruz. Bu bizde heyecan uyandırır. Komşu vilayetlerimizden olan Bursa'yı görüyoruz. Aldı başını gidiyor. Bizler de bunu hak ediyoruz. Başbakan Erdoğan'ın bu konuda can-ı gönülden destekliyoruz. " dedi.

"KARAR SADECE 11 İLE DEĞİL BÜTÜN ÜLKEYE KATKI SAĞLAYACAK"

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de şehirlerinin bulunduğu ekonomik, sosyal ve kültürel konumu bakımıyla büyükşehir olmayı çoktan beri hak ettiğini ifade ederek, "Denizli, yaptığı ihracatla bugün Türkiye'de ilk 8 arasında yer alıyor. İlimizin turizm potansiyeli de önemli bir döviz girdisi sağlıyor. şehircilik açısından da böyle bir gelişmenin içerisinde yer almayı hak ediyorduk. Hükümetin bu yöndeki adımını da büyük bir takdir ve sevinçle karşıladık. Sonuçta, İller bankası'ndan alınan kaynak baz alındığında, bir alırken üç alınmış olacak. Bu kaynakları ekonomiye kazandırmak da 55 milyon tl'lik bir girdi sağlayacak. Ayrıca bu karar, sadece büyükşehir statüsüne kavuşan illere değil, tüm ülkeye katkı sağlayacak. " ifadelerini kullandı.

Karadeniz İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Yaşar Altınbaş ise Trabzon'un ismiyle zaten büyükşehir olarak bilindiğini hatırlatarak, "Trabzon'un gerek sporda, gerekse eski tarih olarak bilinen bir büyüklüğü vardı. Resmi olarak da büyükşehir olması büyük katkı sağlayacak. Şehrin ufkunu açacak ve gelişmişliğini hızlandıracak. Trabzon'un merkez olduğu böylelikle tescillenecek. şehir halkı da tabi ki vizyon ve misyon olarak bundan büyük katkı görecek. " şeklinde konuştu.

Trabzon'un ticaretin merkezi ve bölge müdürlüklerinin merkezi olması nedeniyle büyük bir şehir konumunda olduğunu ancak konulan standartlar açısından, büyükşehrin nimetlerinden yararlanamadığını belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu da "Gerek ticaretin merkezi, gerek bütün yatırımcı kuruluşların bölge müdürlüklerinin Trabzon'da olması açısından zaten Trabzon her yönüyle büyük bir şehirdi. Fakat konulan standartlar açısından, teknik yönden bugüne kadar bundan yararlanamamıştı. Şimdi teknik olarak da büyükşehir olacak. Trabzon'un getirisi götürüsü yönünden baktığımız zaman elbette merkezi hükümetten daha fazla pay alarak bölgeye daha fazla hizmet verecektir. Bu demektir ki şehrimizin gelişmesi çok daha ileri seviyede olacaktır. Alanın yatırmalar açısından sadece bölgeye, Trabzon'a değil yakın komşu illere de bunun pozitif yönden büyük bir etkisi olacak. Kalkınma ajansı içersinde olan 6 ilin ekonomik seviyesinin yükselecektir. Başbakanımızın kararını çok olumlu buluyoruz. " ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞLILAR MÜJDELİ HABERE ÇOK SEVİNÇLİ

Başbakan'ın bu kararı Kahramanmaraş'ta müjdelemesinden çok mutlu olduklarını belirten Kahramanmaraş Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Yusuf Bülbül de ilin ekonomisi, nüfusu ve coğrafi konumuyla büyükşehir olmayı hak ettiğini vurguladı. Bülbül, "Kahramanmaraş, inşallah bu kararla daha da ileri bir noktaya kavuşacaktır. Bizler, Başbakan'ın açıklamaları sebebiyle sevinçliyiz. Büyükşehir olmamız bir imtiyaz değil haktır. Umarız şehrimiz resmi olarak büytükşehir statüsüne kavuşmasının ardından ekonomik, sosyal ve kültürel alanda büyük bir atılımı gerçekleştirecektir. Başbaknımızın yaptığı açıklamda 11 ilin içerisinde büyükşehir olmayı en çok hak edenillerin başında Kahramanmaraş geliyor. Bu şehirde layık olduğu statüyü kazandığında hayatın her alanında gereğini yerine getirecektir. " diye konuştu.

Van'IN BÜYÜKŞEHİR OLMASI DOĞU'YU DA OLUMLU ETKİLEYECEK

AK Parti Van Milletvekili İkram Dinçer, İran ile sınırı bulunan Van'ın Büyükşehir statüsüne kavuşması durumunda bölgenin diğer illerinin de olumlu etkileneceğine dikkat çekti. Van'ın sürekli göç aldığını kaydeden Dinçer, "Nüfusu 1 milyonu aştı. Bölge açısından çekim merkezi oldu. Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır, Bingöl ve diğer illerimizin gelişimini etkileyebilecek bir patonsiyele sahip. İlimizin sınır ili olması da ayrıca bir özellik katıyor. Van Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı olabilecek bir alt yapıya sahip. Beşeri yapısı, turizmi, tarihi ve diğer doğal güzellikleri ile bir marka şehir olabilir. " açıklamasında bulundu.

Malatya BÖLGENİN EN hizli BÜYÜYEN BÜYÜKŞEHRİ OLACAK

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise büyükşehir olmanın, ilin daha çabuk gelişmesini sağlayacağını kaydederek, "İmarda bir bütünlük sağlanacak. İçme suyu, kanalizasyon başta olmak üzere tüm alt yapı hizmetleri ortak bir halde götürülecek. yeni yapılanmada Merkez ilçe ayrı bir belediye olacak, kapatılacak 13 belde belediyesi ise ilçelere ya da büyükşehre bağlanmış olacak. " dedi. Malatya'nın yükselen gelişim grafiğinin Devlet Planlama Teşkilatı verileriyle de kanıtlandığının altını çizen AK Parti Milletvekili Öznur Çalık, "Malatya yüzde 41 istihdam oranı ile yüzde 49, 3 büyüme hızına sahip bir şehir olarak bölgede birinci sırada yer alıyor. Kent, istihdama elverişli ekonomik işgücü potansiyeli ve toplam nüfusun beşte birini oluşturan genç nüfusuyla Türkiye için lokomotif kuvvet olmaya aday bir şehirdir. Şehrimiz, 3 organize sanayi bölgesini içinde barındırması ve bölgesel kalkınma ajansının merkezi konumunda olması da yatırımcıların dikkatini fazlasıyla çekti. "şeklinde konuştu. (Kaynak: CHA)