Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağı bu gece itibarıyla başladı.


Balık av sezonu 00.00'da denizlerde başlayan genel av yasağıyla sona erdi. İstanbul'da avlanan gırgır tekneleri, bu gece tuttukları son balıkları Kumkapı'daki Su Ürünleri Hali'ne getirdi. 


Tokerler balıkçı teknesi kaptanı Cüneyt Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu gece son kez balık avına çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu:


"Sezon sona erdi. Paydos dedik. Sezon ne iyi ne de kötü geçti. Balık bu yıl azdı. Ancak buna da şükür dedik. Sezonun sona ermesiyle yeni sezon için hazırlıklarımıza başladık. Tekne bakımlarımızı yapacağız. Ağlarımızı yeni sezona hazır hale getireceğiz. Tayfamız sezon arasında memleketlerine gidecek. İnşallah seneye daha iyi bir sezon yaşarız."


Denizlerde av yasağı 1 Eylül'e kadar sürecek. Bu zaman içinde göç balıkları olarak bilinen "çinekop, hamsi, palamut" gibi balıkların Ege Deniz'inden Marmara ve boğazları geçerek Karadeniz'e çıktıkları ve burada yumurta bıraktıkları bildirildi.


Balıklar artık erken yavruluyor


Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, trol ve gırgır ağlaryla avlanan balıkçılara genel av yasağının başlamasına ilişkin, suyun erken ısınması nedeniyle balıkların erken yumurtladığını belirterek, küçük tekneler için av sezonunun eylülden ağustosa alınması konusunda düzenleme yapılacağına inandığını söyledi.


Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün gece 00.00 itibarıyla büyük gırgır tekneleri için av yasağının başladığını kaydederek, yeni sezonun başlangıcına kadar teknelerin bakıma alınacağını anlattı.


Küçük tekne sahiplerinin mayısa kadar avlanmaya devam edebileceğine dikkati çeken Karakaş, "İstavrit, lüfer ve deniz salyangozu avcılığı serbest. Bu avcılığı 'D' ruhsatlı balıkçılarımız sürdürebilecek. 'D ruhsatı' demek, küçük çaplı balıkçılık faaliyetleri anlamına geliyor" ifadesini kullandı.
(AA)