Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Mehmet Balduk, “Fabrikalara TÜRBAN bağlayıp kapatıyoruz” dedi. Balduk, Anadolu’da üretim yapan tesislerin kapısına teker teker kilit vurmaya başladığına dikkat çekerek; “Fabrikalara türban bağlıyoruz, kapatıyoruz” sözleri ile AKP Hükümetine çarpıcı bir benzetme ile seslendi. Balduk, ekonomiye öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ÖNCELİK EKONOMİ OLSUN

Ajans 46 Basın Tarama Servisi'nin raporuna göre; Posta Gazetesi’nin 7 Şubat 2008 tarihli sayısının 9. sayfasında yer alan; “Fabrikalara TÜRBAN bağlayıp kapatıyoruz” başlıklı haberde aynen şöyle denildi:

“Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ardından türban tartışmasının ülkenin en önemli gündem maddesi haline getirilmesine, Anadolu sanayicisi de tepki gösterdi. Anadolu’da üretim yapan tesislerin teker teker kapısına kilit vurmaya başladığına dikkat çeken Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk, “Fabrikalara türban bağlıyoruz, kapatıyoruz” sözleriyle hükümetten ekonomiye öncelik vermesini istedi.

YENİ POLİTİKALAR LAZIM

Hükümet veya Merkez Bankası’nın üretim ekonomisini düşünüp, kur ve faizde belli dengeleri sağlamaya yönelik politikalar oluşturması gerektiğini belirten Balduk, “Burada artık üretim yapan tesisler yavaş yavaş kapanmaya başladı” diye konuştu.

Yılın bu dönemlerinde nitelikli işçi bulmakta ciddi sıkıntı çektiklerini hatırlatan Balduk, “Ama şu anda 10 telefondan 9’u, yakınına iş bulmak için geliyor. Yüksek faiz ve düşük kur nedeniyle üretim yapamıyoruz. Sıkıntı daha da artacak” dedi.

SANAYİDE ENERJİ ÜRETİMİ DÜŞTÜ

Sanayide işlerin yolunda gidip gitmediğinin en önemli göstergesinin elektrik tüketimi olduğunu belirten Mehmet Balduk, “Kasımda 153.3 milyon kilovatsaat olan sanayideki enerji tüketimi, aralıkta 134 milyona düşmüş. Esas ocak ayı rakamlarını göreceğiz. Fakat, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) verilerine bakarsak, 32 firma güç kaybı yaptığına dair müracaat etmiş” diye konuştu. CNBC-e’ye konuşan Balduk, ayrıca dünyada tekstil kotalarının kalkması nedeniyle üzerlerindeki baskının da arttığına dikkat çekti. (Ajans 46 - www.kanal46.tv)