500 tonluk ihale etin fiyatını 1,5 TL düşürdü

Et ve Balık Kurumu'nun dün yaptığı 500 tonluk ilk ihale fiyatlara anlık etki yaptı. İhalede Hacılar Türkiş Helal Gıda'nın verdiği teklifte canlı hayvanın kilosu 5,1 lira olarak belirlenmiş oldu. İhale yapılırken kıyma 19,5 liradan 18 TL'ye geriledi. Dana kuşbaşı ise 22,5 liradan 20,90 liraya düştü.

Hükümetin et ithalatı kapısını açmasının ardından ilk ihale dün yapıldı. Et Balık Kurumu'nun (EBK) 4 bin 25 tonluk kasaplık sığır ithalatının 500 tonluk kısmı için yapılan ihale fiyat düşüşlerini de beraberinde getirdi. İhalenin ikinci aşamasında en düşük teklifi 1 milyon 299 bin 950 Euro ile Hacılar Türkiş Helal Gıda verirken teklifte canlı hayvanın kilosu 5,1 lira olarak belirlenmiş oldu. EBK Yönetim Kurulu'nun konuya ilişkin kararını 2-3 gün içerisinde vermesi beklenirken, dün yapılan ihale sonrasında fiyatlardaki gerileme de devam etti. EBK tarafından 19,50 TL'ye satılan dana kıymanın kilosu 18 TL'ye düşerken dana kuşbaşının fiyatı 1,60 liralık gerilemeyle 20,90 liraya indi.

Et Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'nün Balgat'taki binasında düzenlenen ihalede, 13 firmaya davetiye gönderildi, bunlardan 10'u şartname alırken, sadece 3'ü teklif verdi. Basının yoğun ilgi gösterdiği ve bazı CHP'li milletvekillerinin de izlediği ihalenin başlangıcında sadece görüntü alınmasına izin verildi. İhaleye katılan firmaların hepsinin yurtdışında hayvancılık ve et ticareti ile uğraşan Türk işadamlarına ait olması dikkati çekti. Teklif aldığı halde ihaleye katılmayan, Avusturya merkezli 2 firmanın yetkilileri ise hayvanların teslimi için 10 günlük süre verilmesini eleştirdi. Bu sürede bu kadar hayvanın getirilmesinin gerek karantina önlemleri gerekse hayvanların seçimi açısından mümkün olmadığını öne süren firma temsilcileri, teslim süresinin kısa tutulmasının daha fazla sayıda katılımı önlediğini öne sürdü.

Litvanya, Estonya, Macaristan ve Letonya'dan canlı hayvan ithalatı için yapılan ihale hakkında açıklama yapan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, ihaleye katılan 3 firmadan biri olan SC. Agrohilal SRL'nin evrakında eksiklik bulunduğu için elendiğini belirtti. Canlı hayvan ihalesinde sadece Ankara'nın 500 tonluk kısmı için teklif gelirken Adapazarı ve Adana için teslim süresi kısa olduğu gerekçesiyle firmalar teklif vermedi. Bu iki şehir için önümüzdeki günlerde yeni ihaleye çıkılacak. İhalenin onaylanması halinde hayvanların 10 gün içinde Ankara'ya getirilmesi bekleniyor. Konuya ilişkin EBK'dan yapılan açıklamada "Piyasadaki gelişmelere göre ihale sürecimiz devam edecektir." denildi.

Evrakı eksik olduğu için ihaleden elenen Romanya merkezli SC Agrohilal SRL'nin ortaklarından Eşref Şekerli, çok düşük fiyat oluştuğunu belirtirken, "İhaleyi alan arkadaşın bu işi nasıl götüreceğini bilmiyorum. Gemi ile getirseniz bile bundan daha düşük fiyat olmazdı." dedi. Şekerli, ihaleye hazırlanmak için 4 gün süre verildiğini, bu sırada ihale evraklarının tercümesinin Türk Büyükelçiliği'ne onaylattırılması gerektiğini, bunu yapmadıkları için ihaleden elendiklerini söyledi. EBK'nın alım şartnamesinin çok ağır olduğunu belirten Şekerli, süt danası istendiğini vurguladı.

Üreticiler ithal eti protesto etti

Et Balık Kurumu et ithalatı için ilk ihaleyi dün gerçekleştirirken kırmızı et üretici ve besiciler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde eylem yaptı. Amasya ve Sakarya başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden otobüslerle Ankara'ya gelen kırmızı et üreticileri ve besiciler, sabah erken saatlerden itibaren Bakanlığın önünde toplandı.

Aralarında oluşturdukları heyet Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile görüştü. Görüşmenin ardından grup adına açıklama yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Mustafa Demir, yaptıkları görüşmelerin sonucunda 4 bin tondan fazla etin ithal edilmeyeceğini açıkladı. Demir, "Şu an bize söylenen 4 bin ton civarında et ithalatı yapılacağı, Et ve Balık Kurumu'nun en kısa zamanda bir çalışma yaparak taban fiyatı belirleyeceğidir." dedi.

Bu açıklamanın ardından Tarım Bakanlığı'nın önünde eylem yapan 150 kişilik grup, "Sen içeride imzaları attın, bizi sattın" diyerek Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Mustafa Demir'e saldırdı. Grup, "Tarım Bakanı buraya" diye slogan attı. Protestoların ardından, polisin uyarıları üzerine Tarım Bakanlığı'nın önünde eylem yapan grup, herhangi bir olaya mahal vermeden dağıldı.