Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Suriye'nin tüm dünya ülkelerinden yüzde 5'in üzerindeki gümrük vergisine tabi malların ithalatını durdurmasının gerek bölge, gerekse Türkiye'yi etkilediğini belirtti.

Suriye hükümetinin 25 Eylül'den bu yolda karar aldığını ancak halen yolda bulunan malların girişi için bir haftalık izin verdiğini belirten GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Türkiye'den Suriye'ye 2010'da 1 milyar 852 milyon 500 bin Dolar ihracat gerçekleştirildiğini, 2011'in Ağustos ayı sonuna kadar olan ihracatın ise 1 milyar 290 milyon Dolar olduğunu kaydetti. Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, ŞanlıUrfa, Diyarbakır, Mardin ve Cizre'den Suriye'ye 2010'da 224 milyon 300 bin Dolar, 2011'in ilk 8 ayında ise 147 milyon Dolar ihracat yapıldığını vurgulayan Abdulkadir Çıkmaz, "Öncelikle şu bir gerçek ki bu ithalat durdurma işlemi sadece Türkiye'ye yönelik değil, Suriye'nin bilmediğimiz bir nedenle tüm dünya ülkelerinden yüzde 5'in üstündeki gümrük vergisi olan mallara yönelik. Türkiye, Suriye'ye bitkisel yağlar, plastik eşya, ev tekstili, sentetik iplik, elyaf, halı gibi ürünler satıyor. ve bu ürünlerin tamamı da ithalat kısıtlamasında belirtilen yüzde 5'in üstündeki gümrük vergisine tabi mallar"dedi.

Çıkmaz, Suriye'nin bu kararıyla ilgili belirsizliğin sürdüğünü, Türk ihracatçıların bugüne kadar yaptıkları ihracatın bedellerini tahsilinde sıkıntı yaşamayacağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.