Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş’ta süt üretim tesislerinin kurulumuna ve modernizasyonuna vermekte olduğu desteğe bir yenisini daha ekledi.

TKDK Yıldız Holding şirketlerinden Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile imzaladığı protokol gereği 100 başlık 100 süt üretim işletmesinin kurulumuna hibe vermeyi hedefledi. Yapılacak olan bu tesislerin sütünü Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. alacak.

USLU; “KAHRAMANMARAŞ’I SÜT ÜRETİM MERKEZİ HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU Kahramanmaraş genelinde süt üreten tarımsal işletmelere yatırım kapsamında hibe kullandırmaya devam ettiklerini vurgulayarak, Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile imzaladıkları protokolün hayata geçmesiyle Kahramanmaraş’ı bir süt üretim havzası haline getirmeyi amaçladıklarını belirtti. Uslu “Kahramanmaraş’ta daha fazla yatırımcıya hibe vermeyi amaçlıyoruz. Bütün enerjimizle bu hedefe ulaşmaya odaklanarak, gerçekleşmesi için bir bakıma seferberlik ilan ettik. Amacımız İlimiz genelinde daha fazla işletme kurulumunu sağlamak. Bir işletme için en önemli konu ürettiği ürününü satabileceği bir pazar bulmasıdır. Yani ürününü pazarlayabilmesidir. Pazar problemini çözdüğünüz takdirde geriye sadece üretim maliyetlerini olabildiğince aşağıya çekerek kar marjını artırma ve üretme kalmaktadır. Kahramanmaraş’ta çok ciddi bir süt ihtiyacı bulunmaktadır. Bilhassa dondurma ve tarhanacılık sektöründe süte çok fazla ihtiyaç vardır. Bunun yanında Yıldız Holding tarafından kurulan Ak Gıda A.Ş. süt işleme tesisi de ciddi bir kapasiteye sahiptir. Yani Kahramanmaraş’ta üretici olarak elinizde süt gibi bir ürününüz olsun, pazarı hazır. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz. Bakanlığımızın hayvancılığın gelişimi için yaptığı çalışmalar hızla devam etmektedir. Bilhassa yem bitkileri için ciddi destekler verilmektedir. Bu sayede üretim maliyetlerinin de dengelenmesi mümkün olacaktır."

Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Avcı TKDK ile böyle bir protokolü imzalamaktan büyük mutluluk duyduklarını, Kahramanmaraşlı üreticilere her zaman destek vermek istediklerini ifade etti.

Avcı ayrıca; "Kahramanmaraş’a kurdukları fabrikada işledikleri sütün tamamını İl genelinden temin etmeyi arzu ettiklerini, bunun için çok sayıda süt üretim tesisinin kurulması gerektiğini, ilde çok ciddi bir potansiyel bulunduğunu, iklimi ve tarımı ile Kahramanmaraş’ın çok özel bir yere ve avantaja sahip olduğunu belirtti. Kurulması hedeflenen 100 yeni süt üretim çiftliğinde üretilen sütün tamamını almayı arzu ediyoruz" dedi.

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü’nde gerçekleşen imza töreni, Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Avcı ve TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu’nun protokolü imzalaması ile sona erdi.

TKDK SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE ÇOK CİDDİ ORANLARDA HİBE DESTEĞİ VERİYOR

TKDK en az 10 en fazla 120 sağmal inek kapasitesi olan süt üretim tesislerine en az %50 en fazla % 65 arasındaki oranlarda hibe desteği veriyor. Yatırımcı projesi ile Kuruma başvuruda bulunuyor. Daha sonra TKDK ile yatırımcı arasında doğru hazırlanmış uygun projelerle karşılıklı sözleşme imzalanıyor. Yatırımcı sözleşme akabinde, yatırımıyla ilgili harcamalarında (inşaat ve makine ekipman dahil) KDV muafiyetinden de istifade ederek yatırımını gerçekleştiriyor ve TKDK’dan hak ettiği oranlarda hibe desteğini alıyor. TKDK yatırımcılara bu yatırım başlığı altında 1 Milyon AVRO’ya kadar yatırım yapma imkânı sunuyor.

Geçtiğimiz bir yıl içerisinde Kahramanmaraş’ta 5 tane yeni süt üretim çiftliği TKDK’dan hibe desteği alarak kuruldu. TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü ayrıca 4 tane yeni süt üretim çiftliği ile de yatırım sözleşmesi imzaladı ve çalışmalar devam ediyor. Çok yakın zamanda bu işletmeler de faaliyete geçecek.

TKDK’nın hibe destekleri sayesinde Kahramanmaraş bir süt üretim havzası haline gelebilecek. Sadece bugüne kadar süt üretim çiftlikleri ile imzalanan projelerin yatırım bedeli 16 Milyon TL oldu.