Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KATSO) 41. Olağan Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu başkanlığında yapıldı. Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, KSÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Karaaslan’ın da katıldığı toplantıda Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin yanı sıra meslek komitelerinin üyeleri ve birçok öğretim üyesi ile KSÜ öğrencileri hazır bulundu.


Meclis Toplantısı programı çerçevesinde KATSO Fuayesinde, “1. Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliği gerçekleştirilerek Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) öğrencileri tarafından hazırlanan 38 ar-ge ve inovasyon projesi sanayici ve işadamlarına sunuldu.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Şahsin Balcıoğlu; Ar-Ge ve yenilikçiliğin ülkemizde henüz gelişen bir kültür olduğunu söyleyerek “Rahmetli ninem, yaptığımız normalin dışında bir iş varsa, -oğlum icat çıkarma- derdi. Hep gülerdi ve eskiden bunlar kabul edilmezdi. Ama bugün burada yeni icatlar çıkarmak üzere bulunuyoruz. 1. AR-GE proje pazarını bugün burada Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğinde gerçekleştiriyoruz. Bu bir ilk. Eksikler olacak, hatalar olacak. Belki bazı şeyler unutulacak ama en zirveye ulaşmak için başlangıç olacak. Onun için çok önemli ve sizler bu proje pazarında, bu projelere sahip çıkmak üzere burada bulunduğunuz için başta Sayın Valim ve Rektörüm olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.


 Meclis Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ise, günümüzde ekonomik şartların Ar-Ge ve inovasyonu zorunlu kıldığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Günümüz ekonomik şartları ve özellikle global rekabetin getirdiği ve işletmelerimizi inovasyona ve düşük enerji tüketimine zorlayan eğilimler, bir yandan bizim içinde yer aldığımız reel sektör kesimini çok ciddi şekilde etkilemekte, diğer yandan ise üniversitelerimizi bu ekonomik ve çevresel yenilikçi şartlara uygun inovatif araştırma ve uygulama çalışmalarını geliştirmeleri konusunda mecbur bırakmaktadır. Diğer bir deyişle, ülkemizin ekonomik rekabet gücünün yükseltilmesi ve sürdürülebilir ar-ge ortamının ortaya çıkarılması, bugün bir araya gelen iş ve akademi dünyasının ortak gündemi olmalıdır.”


Geçtiğimiz yıl aynı dönemde KSÜ Rektörü Sayın Fatih Karaaslan’ın katılımıyla yapılan Meclis toplantısını da hatırlatan Karaküçük; “Yine Üniversite-Sanayi işbirliğinin önemi ve ilişkilerin o günkü seviyesini masaya yatırarak gelişmiş ülkeler ile ülkemizin karşılaştırmasını yapmış, bu uygulamalardan ders çıkararak üniversite – sanayi işbirliği için her iki kesimin fiziki olarak bir araya gelebileceği, zamanla akademisyenlerimizin işletmelerimizde bizlerle birlikte en iyiyi ve en yeniyi üretmek için çalışmalarda bulunabileceği bir platform oluşturmak zorunda olduğumuzu söylemiştik. Bugünkü duruma baktığımızda, hali hazırda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Odamızın işbirliği için gerekli platformları oluşturmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında ÜSKİM Üniversite-Kamu-Sanayi İşbirliği Merkezi ile Tekmer’in faaliyete geçtiği, Teknokent projesinin de onaylanarak işletici şirket kurma aşamasını geçtiği görünmektedir. Üniversite-sanayi işbirliğinin altyapısının iyileştirilmesi açısından son derece önemli bu yapıların oluşturulması ve faaliyete geçirilmesi sevindirici ve ümit vericidir. Bu çalışmalarda bizlere öncü olan ve desteklerini eksik etmeyen Sayın Valim başta olmak üzere Sayın Rektörüme ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Ayrıca, ilimiz sanayiinin uzun yıllar geleceğine vizyon getirecek olan Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi konusunda Sayın Başbakanımız ilgili Bakanlarına sorununun kesin çözümü konusunda talimat vermiş bulunmaktadır. Bu konuda da bizden desteğini esirgemeyen ve çalışmalarımızın altyapısının hazırlanmasında bizleri motive eden Sayın Valimize bir kez daha teşekkürlerimi arz etmek istiyorum.” dedi.


Fuar formatında iş dünyasının hizmetine sunulan 38 projenin Üniversite ve sanayinin daha da yakınlaşmasına büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Karaküçük: “Proje sahiplerini şimdiden kutluyor, organizasyona emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Türkiye 2023 vizyonu hedeflerine ancak ve ancak rekabet gücü yükselmiş bir reel sektör ve ona destek olan çağdaş bir akademi dünyası ile ulaşacaktır. Bu itibarla, bugün gerçekleştirdiğimiz etkinliğin, bu hedefler doğrultusunda hayırlara vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.


KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan da ''Ar-Ge Proje Pazarı''yla genç beyinlerin ürettikleri projelerin sanayiye aktarılarak hayat bulabileceği bir ortamın oluştuğunu söyledi.


Projelerin şehir ve ülke için önemine işaret eden Prof. Karaaslan, ''İnsanları motive edecek, üretebilen ve düşünebilen insanların birbirleriyle tanışmalarını ve bu sayede yeni projelere birlikte imza atmalarını sağlayabilecek bir ortam oluşturması bakımından bu tür proje pazarlarını önemli buluyorum'' ifadesini kullandı.


'Günümüzde ülkeler ve bilimler keşfettikleri kendi orijinal fikirlerini hayata geçiremezlerse bundan sonra ayakta kalma şansı bulamayacaklar'' diyen Prof. Karaaslan, başlangıç denilebilecek bu tür çalışmaların daha sonraları da güzel sonuçlara yol açacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.


Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ise üniversitelerimizin, bulundukları bölgelerin veya ülkenin ufkunu açan, ekonomik, bilimsel, sosyal, kültürel, teknolojik açıdan onlara yeni projeksiyonlar bulabilen bilim kuruluşları olduğunu söyledi.


Ülkeler arasındaki rekabetin, rekabet gücünün elde edilebilmesi, korunabilmesi, sanayide sürdürülebilirliğin ve rekabet etme gücünün sağlanabilmesi, AR-GE çalışmaları, teknolojinin iyi takip edilmesi ve yeni teknolojilerin üretilmesiyle mümkün olabileceğine dikkat çeken Vali Kocatepe, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehrimizde de bu konuda üniversitemizin sanayiyle özellikle iş birliği konusunda çok yakın ve sıcak bir çalışma ortamının olmasından duyduğum memnuniyeti ve Sayın Rektörümün bu konudaki gayretini, takdirlerimi âcizane arz ederek sözlerimi sürdürmek istiyorum. TEKNOKENT kuruluşunda önemli bir yere geldi, şirketimizi oluşturduk. Artık bundan sonra yeni hamleler yaparak bu TEKNOKENT’in sanayi ile bütünleşmesi ve sanayimizin beklentisi olan AR-GE çalışmaları konusunda ona hizmetler sunulması ve teknolojinin, dünya teknolojisinin transferi veya bizim yeni teknolojiler üretebilmemiz konusunda çalışmaları yapmaya sıra geldi. Sanıyorum bu konuda çok değerli hocalarımız var. Onlar bugünkü proje pazarıyla kapasitelerini en güzel şekilde, öğrencilerimizle diğer öğretim elemanlarımızla ortaya koydular. Bunları çok daha ileri düzeyde gerçekleştirerek sanayicimizin hizmetine sunup, onların hem teknoloji konusunda bilgilerini yükseltmek hem de dünyada rekabet edebilirliği sağlamak amacıyla maliyet açısından avantaj sağlama yönünde çalışmalar sunulacağını düşünüyorum. Bunu ümit ediyorum. Böyle bir imkânı sağladığı için, böyle bir mekânı hazırladıkları için, gündemi sundukları için, Ticaret Odamıza yine teşekkürlerimizi, şükranlarımızı sunuyorum. Çalışan, üreten, çok değerli öğretim üyelerimize ve saygıdeğer öğretim elemanlarına, sevgili öğrencilerimize de teşekkürlerimizi sunuyorum. Başarılarının artarak devam etmesini diliyorum. Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımıza da yine Kahramanmaraş Milli Eğitimine ve genel anlamda ekonomisine, sanayiine verdiği destek ve üstün çabalarından dolayı teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”


Program sonunda, KSÜ öğretim üyeleri ve KATSO Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan 15 kişilik jüri heyetinin verdiği puanlarla derece alan projeler belirlendi. Yapılan değerlendirme sonucunda; “Konutlarda Doğalgaz Motorlu Kojenerasyon ile Isı ve Elektrik Üretimi” konulu projesiyle Şahin Şişman birinci, “Ayçiçeği Sapı ve Tekstil Atıkları ile Üretilen Yalıtım Malzemesi” konulu projesiyle Buğra Çömez ikinci, “Piezoelektrik Malzeme ve Pres Makineleri Kullanılarak Sanayide Elektrik Enerjisi Üretimi ve Sanayide Enerji Tasarrufu Sağlanması” konulu projesiyle Turan Şahin ve Nizam Türkoğlu üçüncü oldu.


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından birinciye 3.000TL, ikinciye 2.000TL, üçüncüye ise 1.000 TL ödül verildi.


Toplantının son bölümünde ise, Euler Hermes Sigorta A.Ş. Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner tarafından “Alacakların Sigortalanması” konulu bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi.


Toplantı, gündemde bulunan maddelerin görüşülmesi ve soru-cevap bölümüyle sona erdi.  (www.kanal46.com)