Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, özellikle tüketicileri uyardı: "Kredi kartıyla borçlanmayın, varsa borcunuz tüketici kredileriyle bunu kapatın."

"Vatandaşları kredi kartıyla asla borçlanmamayın" diye uyaran Özince, "Böyle ortamlarda kredi kartı adedini yani ceplerindeki kredi kartı adedini mümkünse azaltmalılar" şeklinde konuştu.

Hayati uyarı: Kredi kartı ile sakın borçlanmayın

Habertürk’e konuşan Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, özellikle tüketicileri uyardı: "Kredi kartıyla borçlanmayın, varsa borcunuz tüketici kredileriyle bunu kapatın."

Türkiye'nin yüzde 2 civarında büyümesini beklediğini ifade eden Özince şunları söyledi: "İyimserlik huyumuzdur zaten. Bunun da çok iyi bir oran olması iyimserlik değildir zaten. Ben hala bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. Yapmazsak pek tabi ki küçüleceğiz. Şu anda bakıp bir tahmin yapmak çok zor. Ben hala ekonomimizin reel sektörümüzün daralma konusunda bazı önlemlerle destekleyebileceğimiz kanaatindeyim. Ama bu kanaatim sürerken yılın bir buçuk ayı da geçti bile."

SANAYİDEKİ DARALMA BEKLENİYORDU

"Biz Avrupa’ya daha yakın olduğumuz için ihracatımızın sürdürebiliriz düşüncesini geliştirdik, bu daralmayı hepimiz ticari kişilikler öngördük. Bu kadar derin olmasını ve bu kadar kısır döngü olduğunu öngörmek istemedik" diyen Özince, "Ticaretin içinde olan insanlar her zaman işlerin açılmasını bekleyen şekilde işlerini sürdürmek istiyorlar. Bir yandan fırsatı kaçırmak istemiyorlar. Ama özetle sanayideki daralma çok çok büyük bir sürpriz değil. Ama talebi canlandırmak için bazı kamu harcamalarını güçlü tutmak bazı alanlarda vergileri azaltmak gibi önlemler var. Ama bence ekonomiyi canlı tutabilmek için kredi vermekten önce psikolojiyi düzeltmek var. Psikoloji gereksiz tartışmalarla vatandaşın refahıyla ilgili tartışmalarla psikoloji olumlu etkilenmiyor" şeklinde konuştu.

Kredilerde çok büyük sorunlar olduğunu düşünmediğini belirten Özince, açıklamalarına şöyle devam etti: Bankacılık sektörü dünyada çok büyük bir sorun içinde. Ülkede de bankalarımız çok özenli kullanma ve bilhassa devlete vatandaşa yük olmamak zorundadır. Yurtdışındaki bankalar için vatandaşın cebinden para çıkmaktadır. Bankacılar verdikleri kredilerle de çok çok dikkat etmeleri gerekiyor. Kısacası sicil affı gibi konular makbuldür. Ama sicil affı gibi konular kredilebiletisi az olan hiçbir zaman sorunsuz olan insana da bankacılık sektörünün bu dönemde kredi vermesini istemek son derece hatalı popülist bir tavır olur."

KREDİ İLE ASLA BORÇLANMAYIN

"Vatandaşları kredi kartıyla asla borçlanmamayın" diye uyaran İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Böyle ortamlarda kredi kartı adedini yani ceplerindeki kredi kartı adedini mümkünse azaltmalılar. Kredi kartını bir ödeme aracı nakdin o gün olmadığı kullanmamak için kullanmalılar. Eğer borçlanma ihtiyacı varsa mümkünse tüketici kredisi kullanarak tüketici kredisinin de kendi ihtiyaçlarına uygun olanını alarak kullanmalılar. Bankaların kredi limitlerini kendileri için kullanmasınlar bunun sonu yok. Borçluluğun sonu yok" şeklinde konuştu.