İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi güne 599.83 puanlık düşüşle 34410.21 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 1.71 oranında değer yitirirken işlem hacmi 5.463,064 YTL oldu.

Siyasi risk nedeniyle Ocak ayından beri yurtdışının çok üstünde bir tempoyla düşmüş olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası çok depresif seviyelerde bulunuyor.

AKP kapatma davasının büyük ihtimal Temmuz sonu Ağustos başı bitirileceğine dair oluşan beklenti siyasi tansiyonun tavan yapmasına neden oluyor. Ergenekon tutuklamalarına benzer sürpriz haberler devam edebilir.

Kapatılma seçeneğinin fazlasıyla fiyatlandığı düşünülürse, Temmuz içinde ‘kapatılmama’ ihtimali artık fiyatlara bir miktar yukarı momentum sağlayabilir.

Son dönemde hep olduğu gibi bugün yine gözler petrol fiyatları ile FED Başkanı Ben Bernanke’nin saat 15:00’deki konuşması ve ABD’de 17:00’de açıklanacak olan bekleyen ev satışları verisi ile toptan stokları verisi öncesinde Avrupa borsaları ve ABD endeks kontratlarında olacak.

ABD’de piyasa kapanışı sonrasında açıklanacak olan Alcoa’nın ikinci çeyrek karının etkileri ise ancak yarın hissedilecek.

Haftanın geri kalan kısmında ise ABD’de Perşembe günü açıklanacak olan zincir mağaza satışları ve haftalık işsizlik başvuruları, Cuma günü gelecek olan dış ticaret verisi ve Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi yönü belirleyecek.

Bu arada FED Başkanı Ben Bernanke ile ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’un Perşembe günü yapacakları sunum, aynı gün İngiltere Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararı ile General Electric’in Cuma günü açıklayacağı ikinci çeyrek karı da bu hafta gündemi işgal edecek.

Yurtiçinde ise türban davasının gündemde tuttuğu politik ve ekonomik riskler ile Eregenkon soruşturmasının artırdığı tansiyon, önümüzdeki hafta yapılacak olan yüklü itfa öncesinde temkinli yaklaşımı beraberinde getirirken, Merkez Bankası, SPK ve BDDK’nın Ankara’dan İstanbul’a taşınmasına yönelik hükümetin meclise sunduğu yasa önümüzdeki günlerde Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tekrar sorgulanmasına neden olması nedeniyle kırılganlığı daha da artırabilecek olasılıkları artırıyor.

Çarşamba günü piyasa kapanışı sonrasında gelecek olan cari açık verisi beklenecek.

Teknik açıdan 32500 destek, 37500 ise direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.

PARA PİYASALARI

Dün 22.35 seviyesinden güne başlayan gösterge tahvil alışlarla günü 21.99 bileşikten tamamladı. Hacimler yine düşüktü. Dolar/YTL'de ise 1.2320/1.240 aralığında hareket gözlemlendi.

Gösterge tahvil açılışta 22.19/22.10 seviyesinde. Dolar/YTL ise 1.2335/1.2365 seviyesinde bulunuyor. Gün içinde Avrupa piyasalarının da gerileyeceği beklentisiyle yurtiçinde 22.50 bileşiğe doğru hareket görülebileceği belirtiliyor. Dolar/YTL'de ise 1.2450 seviyesinin denenebileceği vurgulanıyor.

GLOBAL PİYASALAR

ABD: ABD piyasaları haftanın ilk günü mortgage sağlayıcısı şirketlerin daha fazla sermaye artırımına ihtiyaç duyacakları endişeleri ve gerileyen petrol fiyatlarının enerji sektörü hisselerine baskısından dolayı değer kaybetti. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri sırasıyla yüzde 0.50 ve yüzde 0.09 ekside kapandı.

Brezilya: Ekonomistlerin olumsuz enflasyon öngörüleri ve Goldman Sachs'ın perakendecilerin kredi notunu düşürmesi piyasalara değer kaybettirdi. Bovespa endeksi yüzde 0.47 ekside kapandı.

Avrupa: Kamu hizmetleri sağlayan şirketlerin hisselerine gelen alımlar ve petrol fiyatlarının gerilemesi Avrupa piyasalarını destekledi. Piyasalar ortalama yüzde 1.87 artıda kapandı.

Asya: Asya piyasaları kredi krizi zararlarının etkilerinin sürmesi ve enflasyonun küresel büyümeyi etkileyeceği yönündeki endişelerle değer kaybetti. Nikkei endeksi yüzde 2.37 ekside işlem görürken Hang Seng ve China Composite endeksleri sırasıyla yüzde 3.41 ve yüzde 0.30 ekside işlem görüyor.