“Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı Derneği” esnafların öncülüğünde kısa adı KATARDER olarak kuruldu.


Tarihi güzellik ve zenginlikleri ile bilinen, bunun en belirgin örneklerinden biri olan Tarihi Kapalı Çarşıyı korumak tarihi dokusuna saygı duymak anlamında kurulan KATERDER sivil toplum kuruluşları arasına katıldı.


Derneğin kurucu yönetim kurulu başkanı Mutlu Bolat yaptığı yazılı açıklamada; Türkiye'nin büyüklük ve de karma esnaf çeşitliliği açısından 3. sırasında yer alan, Tarihi Kahramanmaraş Kapalı Çarşı’da yıllardır dile getirilip bir türlü gerçekleşmeyen ve de ihtiyaç haline gelen dernekleşme faaliyetinde ilk adımını atarak ''TARİHE DEĞER KATAR'' sloganıyla kısa adı KATARDER olan “Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı Derneği” kuruldu.


Birçok farklı iş dallarından esnafların öncülük ederek kurdukları dernek; amaç olarak ‘Tarihi Kapalı Çarşı’yı tanıtma ve kalkındırmaya yönelik faaliyetler yapacak. Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını koruma, yöresel alışverişi canlı tutma ile birlikte çarşı esnafının dayanışma yardımlaşma kaynaşma birlik ve beraberlik içerisinde çarşıya katkı sağlama, çarşı faaliyetlerinin gelişmesi, etkinleştirilmesi ve duyurulmasını sağlamak, AB kapmasında Ulusal ve Uluslararası Ajanslarla ortak projeler üreterek işbirliği yapmak. Bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, destek almak amacı ile kurulmuştur.
Dernek Kahramanmaraş’ta aktif ve de etkin bir rol oynayacak olup, yapılacak ortaklaşa projelerle ses getirecek aktivitelerle; gerek şehir merkezinde gerekse hem bölge hem de Türkiye’de birçok çalışmaya imza atacaktır. Dernek Çarşıda belli bir bölgeye, belli bir esnaf grubuna yönelik olmayıp tüm çarşı kompleksine geniş bir yelpazede hizmet gayreti ve de amacında olacaktır” dedi.