Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Tekel işçilerine kriz zamanında çok önemli bir fırsat sunduklarını belirterek, “Teklifimiz hiç de öyle göz ardı edilecek bir teklif değil” dedi.

Dinçer, Enerji Sektörü Isıtma ve Doğal Gaz Eğitim ve İstihdam Programı kapsamında mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan kursiyerler için düzenlenen sertifika töreni sonrasında gazetecilerin Tekel işçilerinin eylemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Tekel işçilerine müdahale edileceği konusuna yönelik soruları Dinçer, şöyle yanıtladı:

“Aslında sağduyu hakim oldu. Ülkemizde çok vakur bir eylem oldu. Bu eylemin hukuki olup olmadığı tartışılabilir ama süreci itibariyle kamu hizmetleri aksamadı. Ve her şey yerinde olmuştur. Normal sürecinde devam etmiştir. Ben bundan çok memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Onun ötesinde biz işçilerimize bu kriz zamanında çok önemli bir fırsat sunuyoruz. Teklifimiz hiç de öyle göz ardı edilecek bir teklif değil. Biliyorsunuz 11 aylık sözleşme... Yüzde 17 artırılmış ücret ve dolayısıyla 11 aylık ilave bir aylık ücretle beraber, ortalama yüzde 27'lik bir ücret artışı... İki gün izin ve iş sonu tazminatları da ödenmek üzere teklifimiz olmuştur. Ve bu tekliflerin tamamını da biz işçi sendikalarının talebi üzerine yapmıştık. Bu talebe rağmen sendika hala eylemine devam etti. Bunun sebebini de ben size sorun diye, sorgulayın diye söylemiştim. Bu açıdan bakıldığında, ben hiçbir şeye gerek kalacağını zannetmiyorum. Bu bir aylık süre içinde işçilerimiz müracaatlarını yapacaklar ve biz onlara öncelikle kendi illerinde istihdam sağlayacağız ve böylece bu sorun bitecek. Ben bir sorun çıkacağını ve problemin büyüyeceğini hiç düşünmüyorum.”

Bakan Dinçer, eylem yapan işçilerden ne kadarının başvurduğu sorusu üzerine ise bugün son rakamları almadığını belirterek, “Birinci günün akşamına kadarki süreç itibariyle 6 bin civarında arkadaşımız kıdem ve ihbar tazminatlarını aldılar. (Daha önce basına yansıyan haberlerde bu rakamın işçi başına ortalama 41 bin lira olduğu öne sürülmüştü...Editör) 450 civarında arkadaşımız da 4C için bize müracaat etti. Ben bu noktada arkadaşlarımızın acele etmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü şayet 15 Şubat'tan önce müracaat edebilirlerse ve biz onları işlerine yerleştirebilirsek, maaşlarını alacaklar ve hiçbir maaş kayıpları olmadan hayatlarını devam ettirmiş olabilecekler. Ve ayrıca bulundukları illerde görevlendirme ihtimali daha yüksek olacak. O açıdan bakıldığında benim tavsiyem 15 Şubat'tan sonraya kalmamaları” şeklinde konuştu. (Hürriyet)