Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kurulduğu günden bu yana Kahramanmaraş’ta 20 Milyon TL’yi aşan hibe ödemesi gerçekleştirdi.


İlki 2012 Mart ayında olmak üzere, bugüne kadar imzalanan 71 adet sözleşme karşılığında; 2012 yılında yaklaşık 4,3 Milyon TL hibe ödemesi yapıldı. 2013 yılında gerçekleştirilen 16,3 Milyon TL hibe ödemesi ile TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü tarafından İlimizdeki yatırımcılara 20 Milyon TL’den fazla hibe ödendi.


TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU, “Hibe ödemesi yaptığımız tesislerin ve projelerin toplam yatırım bedeli ise yaklaşık 60 Milyon TL’dir. Hibe desteği oranımız proje konularına göre değişmekle birlikte en az %50 olmak üzere %65’e kadar çıkmaktadır” dedi. USLU, 11. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında 2013 yılı Kasım ayında aldıkları projeleri incelemeye devam ettiklerini belirterek, 2014 yılında 2013 yılından daha fazla hibe ödemesi gerçekleştirmeyi arzuladıklarını ifade etti. USLU, 71 adet projenin dağılımını şöyle açıkladı. “13 tane süt üretim çiftliği, 6 tane kırmızı et üretim (besi) çiftliği, 1 tane soğuk hava deposu, 3 tane zeytinyağı fabrikası projesine,  3 tane apart otel (kırsal turizm), 1 adet kafes alabalık üretim tesisi, 2 tane tavuk eti (broiler) üretim tesisi, 1 Kesimhane, 1 tanesi peynir 2 tanesi dondurma fabrikası olmak üzere 3 adet süt işleme tesisine inşaat ve makina ekipman alımı karşılığında hibe verdik. Ayrıca tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında 38 çiftçimize traktör ve makine ekipman alımı için hibe desteği verdik. 2014 yılında 11 farklı ana başlıkta hibe desteği vermeye devam edeceğiz. Yatırım yapmayı düşünen çiftçilerimiz veya müteşebbislerimiz muhakkak Kurumumuz yardım masasını ziyaret etmeli ve bilgi almalıdır. 11 ana başlık altında, tarımsal üretim ve işleme sanayisinde birçok farklı yatırım konusuna hibe desteği vermekteyiz. Kurumumuzdan alınan tüm hibeler gelir vergisinden muaftır. Tarım alanında Avrupa Birliği kaynaklı hibelerin dağıtımının Kahramanmaraş genelinde daha da yayılarak artması en büyük temennimizdir” dedi.


TKDK Kahramanmaraş’ta IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında önümüzdeki aylarda teklif çağrısına çıkarak proje kabulüne devam etmeyi planlıyor.


Yatırımlar Kahramanmaraş İli Genelinde Gerçekleştirildi


USLU ”Bugüne kadar Nurhak ve Ekinözü ilçelerimiz haricinde tüm ilçelerimizden proje aldık ve yatırım gerçekleştirdik. Koordinatörlüğümüz tarafından bu iki ilçemiz haricindeki tüm ilçelere hibe ödemesi yapıldı. İmzalanan ve tamamlanan yatırımların dağılımı ise şöyle; Merkez İlçede 19, Türkoğlu’nda 12, Andırın’da 12, Pazarcık’ta 10, Elbistan’da 7, Afşin’de 6, Çağlayancerit’te 3 ve Göksun’da 2 adet proje karşılığı hibe ödemesi yapıldı” dedi.


TKDK Tarafından Hibe Desteği Verilen Alanlar


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından hibe desteği verilen yatırım başlıkları şunlardır;


Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım,


Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım,


Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,


Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,


Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması,


Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,


Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi,


Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi,


Kırsal Turizm,


Kültür Balıkçılığı.


Yatırımlar KDV ve Gelir Vergisinden Muaf Tutuluyor


TKDK, bahsi geçen yatırım alanlarında gerçekleştirilen yatırımlara % 50 ile 65 arasında hibe desteği veriyor. Yapılan harcamalar KDV’den ve alınan hibeler ise gelir vergisinden muaf tutuluyor.