"Ülkemizdeki linyit kömür rezervinin yarısına yakınına sahip olan bölgemiz bundan böyle Türkiye'nin en büyük bakır madeni üretim merkezi olacak"


KAHRAMANMARAŞ (AA) - Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, Afşin bölgesinde 1 milyar ton bakır madeni rezervinin bulunduğunun belirtilmesine ilişkin, "Ülkemizdeki linyit kömür rezervinin yarısına yakınına sahip olan bölgemiz bundan böyle Türkiye'nin en büyük bakır madeni üretim merkezi olacak" dedi. 


Akçul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün Afşin ve Elbistan ilçelerinde önemli çalışma yaptığını belirtti. 


Bölgede 1 milyar ton bakır rezervi bulunduğu yönündeki haberleri memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Akçul, şunları kaydetti:


"Ülkemizin maden potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini uzun zamandır dile getiriyoruz. Ancak son yıllarda özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bu konudaki yaklaşımına paralel olarak MTA büyük bir atak yaptı. Başta kömür olmak üzere birçok yeni maden rezervi saptadı. Ülkemizdeki linyit kömür rezervinin yarısına yakınına sahip olan bölgemiz bundan böyle Türkiye en büyük bakır madeni üretim merkezi olacak." 


Akçul, MTA’nın öngörülerine göre Türkiye'nin en büyük bakır rezervinin bu bölgede olduğuna işaret etti. 


Maden potansiyelinin istihdama ve ekonomiye katkı sağlayacağını aktaran Akçul, "Bu bakır rezervi yıllık üretime de bağlı ama en az 100 yıl çok büyük bir gelir ve yüksek bir istihdam ortaya koyacak, işsizlik azalacak. Dileğimiz bu rezervin kısa sürede ekonomiye kazandırılması için gerekli işletme yatırımlarının yapılması, üretime geçmesidir" dedi. 


Akçul, enerji ve bakır üssü olmaya aday bölgenin ucuz emek iş gücüne dönüşmemesi için de çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.


(AA)