Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, Türkiye'nin yeraltı zenginliklerinin toplam hacminin 3 trilyon doları bulduğunu söyledi

Türkiye'nin maden varlığının 3 trilyon dolar olduğunu söyleyen Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal "Türkiye'nin maden kaynakları bir kıtanın kaynakları kadar çeşitli ve büyük, bu yüzden Türkiye'ye Küçük Asya derler" şeklinde konuştu.

Üniversite öğretim görevlileriyle birlikte maden şirketlerinin temsilcilerinin de yer aldığı Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı tarafından düzenlenen basın toplantısında Önal, bu yıl maden ihracatının 2.5 milyar dolar civarında olacağını belirterek şöyle dedi:

"Bu miktar katma değer açısından 12 milyar dolarlık tekstil ürünleri, 15-16 milyar dolarlık otomotiv ürünleri dış satımına denk düşer."

Önal, tekstil ve otomotiv üretiminde kullanılan girdilerde ithalatın payının yüksek olduğunu, madencilikte ise bu oranın yüzde 1 civarında bulunduğunu kaydetti.

Önal konuşmasında "2000'li Yıllarda Türkiye'nin Madencilik Stratejisi" çalışmasından bazı bilgiler de aktardı. Çalışmada, halen gayri safi milli hasılada madenciliğin payının yüzde 1.9 olduğu belirtilirken gelecek 10 yılda bu oranın yüzde 3'e, sonraki 10 yılda ise yüzde 5'e yükseleceği ve Türkiye'nin yıllık büyük hızının da yüzde 6 olacağı varsayımına bağlı olarak şu tahminler yapılıyor:

"İlk 10 yılda 8 milyar dolar yatırım yapılarak madencilik üretimi 62 milyar dolara yükselecek, bunun 21 milyar dolar ihracat gelirinden sağlanacak. İkinci 10 yılda ise 21.9 milyar dolar yatırımla madencilik geliri 103 milyar doları ihracattan olmak üzere 216 milyar dolara ulaşacak."

Maden belgeseli çekildi

Önal madencilik konusunda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini belirterek "Yeraltı Zenginliklerimiz, Madenlerimiz" isimli bir televizyon programı hazırlandığını söyledi. Önal sunuculuğunu Orhan Kural'ın yaptığı bu programın 10 bölümünün çekildiğini devamının da geleceğini kaydetti. (EKONOMİ SERVİSİ) (Milliyet)