Yeşildere köyünün, Kahramanmaraş'tan Osmaniye'nin Düziçi ilçesine bağlanmasına tepki gösteren kadınlar, bu uğurda mücadele etmeyen kocalarını yataklarına almayarak cezalandırırken, boşanma davası açmak için de dilekçe hazırladı.

Şener Şen ile Müjde Ar'ın başrolünü oynadığı "Şalvar Davası" filmi gerçek oldu. İçişleri Bakanlığı tarafından 3 Aralık itibariyle Kahramanmaraş'ın Yeşildere köyünün Osmaniye'nin Düziçi ilçesine bağlanması köyde kadınlar ile erkekleri karşı karşıya getirdi.

Kahramanmaraş'a 80 kilometre uzaklıkta bulunan ve 2 bin 40 metre yüksekliğindeki Düldül Dağı'nın yamacında kurulan Yeşildere köyü sakinleri, Osmaniye'ye bağlanmak istemiyor. Ulaşım zor olsa da bu çileyi çekmeye razı olan vatandaşlar, Kahramanmaraş'a 3 saatte ulaşabiliyorlar. Kış mevsiminde yolun çoğu zaman kapalı olduğu köyde vatandaşlar Kalekaya köyüne kadar araçla geldikten sonra yaya olarak evlerine gidiyorlar.

İlk kez 2005 yılında dönemin Valisi İlhan Atış'ın ziyaret ettiği Yeşildere köyünün başka bir bölgeye iskan edilmesi de gündeme geldi. Köylüler, böyle bir karar beklerken Osmaniye'ye bağlanmanın şaşkınlığını yaşıyorlar.

3 Aralık tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile Yeşildere artık Osmaniye'nin 181. köyü oldu. Böyle bir kararı bekleyemeyen vatandaşlar ise yapılan referanduma rağmen Kahramanmaraş'tan ayrılmak istemiyorlar. Bu karara en büyük tepkiyi ise kadınlar gösteriyor. Kocalarını dilekçe vermek üzere Kahramanmaraş'a gönderen kadınlar, bu uğurda mücadele etmezlerse yataklarına almayarak cezalandırdıkları kocalarından boşanmayı bile göze aldı. Bir yandan Osmaniye'ye bağlanmanın üzüntüsünü yaşayan, diğer yandan eşlerinin aldığı bu kararla şok olan köyün erkekleri ise bu durumda ne yapacakları bilmiyor.


Köy meydanında toplanan kadınlardan Döne Torun kendilerinin Kahramanmaraşlı olduğunu ve Kahramanmaraş'ta ölmek istediklerini belirterek, "Biz bir karar aldık. Eğer köyümüz yeniden Kahramanmaraş'a bağlanmazsa eşlerimizden ayrılacağız ve bu konuda çok ciddiyiz. Eşlerimizin daha çok mücadele etmesini istiyoruz" diye konuştu. Elif Torun ise boşanma konusunda kararlı olduklarını ve yetkililerin seslerini duymasını istiyor. Hatice Kıllı da, Osmaniye'ye bağlanmak istemediklerini ve kendilerine sorulmadan bu kararın aldığını söyleyerek tepkisini dile getirdi.

Yaklaşık 10 gündür Kahramanmaraş'ta yatıp-kalkan ve valilik, adliye ve özel idare üçgeninde mekik dokuyan Ali Torun ise Osmaniye'ye bağlanmayı kesinlikle kabul etmediklerini söyledi. Torun, "Eşlerimiz bizi neredeyse eve bile almak istemiyor. O tarihten bu yana ayrı yaşıyoruz. Eşim boşanma dilekçesini hazırlamış, çocuklarımı da vermeyeceğim diyor. Ben ne yapacağımı şaşırmış durumdayım" dedi. (Mynet)



Editör: TE Bilisim