Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin 17’ncisi 7- 13 Haziran tarihlerinde yapılacak. Yaşam Boyu Onur Ödüllerinin, Müjde Ar ile Atilla Dorsay’a verileceği festivalde, 200’ü aşkın film 7 sinema salonunda gösterilecek.

41 yıllık tarihiyle Türkiye’nin köklü film festivallerinden olan, bazı dönemler ise çeşitli nedenlerle ara verilen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin bu yılki programı belli oldu. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşlarından Koza A.Ş.’den yapılan açıklamaya göre, 7- 13 Haziran tarihlerindeki festival kapsamında Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması düzenlenecek. Dünyaca ünlü Yunan yönetmen Theo Angelopoulos, festivalin ‘Onur Konuğu’ olarak Adana’ya gelecek. Festivalin geleneksel olarak verdiği Yaşam Boyu Onur Ödülleri ise oyuncu Müjde Ar ile Sinema Yazarları Derneği’nin Onursal Başkanı olan sinema eleştirmeni Atilla Dorsay’a verilecek.

Festivalde Türkiye'de ve dünyada üretilen çeşitli kısa film, belgeseller ile uzun metraj filmler de özel gösterim bölümleriyle sinemaseverlerle buluşturulacak. Filmler, ‘Dünya Sineması’, ‘Filistin Barışa Hasret’ ve ‘Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği Keşifleri- Eleştirmenlerin Gözünden Kaçmaz’ başlıkları altında gösterime sunulacak.

41 yıllık tarihiyle Türkiye’nin en köklü film festivallerinden birisi olan festivalin açılış töreni 8 Haziran’da Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılacak. Şu ana kadar 30’a yakın filmin başvurduğu Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda Jüri Başkanlığını yönetmen Reha Erdem üstlenecek.

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda, öğrenimlerine Türkiye'deki Güzel Sanatlar ve İletişim Fakülteleri’nin sinema televizyon bölümlerinde devam eden öğrencilerin deneysel, belgesel, kurmaca ve canlandırma dalında ürettikleri filmler çekişecek. Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ise, Akdeniz Havzası’nda yer alan ülkelerdeki kısa filmcileri buluşturacak.

FESTİVALİN ETKİNLİKLERİ

Festival kapsamında çeşitli etkinliklere de yer verilecek. Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği Başkan Yardımcısı sinema yazarı Alin Taşçıyan, 9 Haziran’da Adana Kültür Sanat Merkezi’nde ‘Film Eleştirisi Atölyesi’ni sinemaseverlere sunacak. Ünlü senarist ve yönetmen Işıl Özgentürk de Adana Sinema Derneği’yle ortaklaşa atölye çalışması gerçekleştirecek.

Özgentürk tarafından verilecek ‘Kısa Film Atölyesi’ sonunda katılımcıların çekeceği kısa film, festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

Sinema sanatçılarının halkı selamlayacağı Sinema Dayanışma Gecesi de, 9 Haziran akşamı Mimar Sinan Amfi Tiyatro’da yapılacak. Sinema sanatçılarıyla halkın bulaşacağı gecede konser de verilecek. Sevgi Korteji de, 11 Haziran’da gerçekleşecek. Kortejde, festival nedeniyle Adana’da bulunacak sinema oyuncuları, yapımcılar, yönetmenler konvoylarla Adana sokaklarını gezerek, halkı selamlayacak.

Festivalin kapanış töreni Altın Koza Ödülleri’nin de sahibini bulacağı 12 Haziran’da yapılacak. (Hürriyet)





Editör: TE Bilisim