Özkök'ün AKP'nin Zaferiyle İlgili, 'Yüzde 47'yi Alanlara Değil, Hatalarıyla, Tembellikleriyle, Önyargılarıyla Buna Neden Olanlara Kızma Zamanıdır.' Sözlerine Kim Ne Dedi?

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün 22 Temmuz seçimlerinde AKP'nin aldığı yüzde 47'lik oy oranı ile ilgili, "Yüzde 47'yi alanlara değil, hatalarıyla, tembellikleriyle, önyargılarıyla bunu onlara verenlere kızma ve onların kendilerine çekidüzen vermelerini sağlama zamanıdır. Zaman, 'Ne yapacağını iyi bilemeyen' insanlarımızı kazanma zamanıdır" sözlerine siyasilerden farklı yorumlar geldi.


CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Özkök'ün sözlerine katılırken, "AKP'nin aldığı oy oranının "milli görüş" çizgisinden kaynaklanmadığı görüşünü savundu. Oyan, "Daha önce de söyledim. Rakibinizin aldığı oyu doğru tahlil etmek gerekir. AKP'nin aldığı yüzde 47 oy oranını da, CHP'nin aldığı oyu da iyi tahlil etmek gerekir. Yüzde 47 oy aldı diye her iki kişiden birini, 'milli görüşcü' diye yorumlamak asla doğru değil" dedi.

MHP Afyon Milletvekili Abdülkadir Akcan ise, Özkök'ün görüşlerine farklı bir yorum getirdi. Akçan, "Yeni kurulan bir partinin 2002 ve 2007 milletvekili seçimlerinde aldığı yüksek oy oranını dünya siyasi tarihinde çok iyi tahlil etmek gerekir. Bu araştırılmaya değer büyük bir olaydır. Sayın Özkök'e katılmıyorum. 2007 seçimlerinde AKP'nin yükselişinin nedeni, asker kanadından yapılan 12 Nisan ve 27 Nisan açıklamalarıdır" değerlendirmesinde bulundu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli de Özkök'ün sözlerini, "Bu tamamen Partimizin, Genel Başkanımızın başarısıdır. AK Parti'nin değişik kitlelere cevap vermesidir" diye yorumladı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün 22 Temmuz seçimlerinde AKP'nin yakaladığı yüzde 47'lik oy oranı ile ilgili yorumlarına siyasilerden farklı tepkiler geldi.

Emekli orgeneral Özkök'ün, "47'yi alanlara değil, hatalarıyla, tembellikleriyle, önyargılarıyla bunu onlara verenlere kızma ve onların kendilerine çekidüzen vermelerini sağlama zamanıdır. Zaman, 'Ne yapacağını iyi bilemeyen' insanlarımızı kazanma zamanıdır" görüşlerini siyasi parti mensupları ANKA'ya değerlendirdi.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Özkök'ün "Ne yapacağını iyi bilemeyen" insanlarımızı küçümseme, onlara kızma değil onları sevme, kazanma ve eğitme zamanıdır" sözlerine katıldığını belirtti.

"AKP'NİN YÜZDE 47'LİK OYU MİLLİ GÖRÜŞ ÇİZGİSİNDEN KAYNAKLANMIYOR"

CHP'li Oyan, AKP'nin oy oranını değerlendirirken, "milli görüş" çizgisinden kaynaklanmadığını savundu. Oyan, "Daha önce de söyledim. Rakibinizin aldığı oyu doğru tahlil etmek gerekir. AKP'nin aldığı yüzde 47 oy oranını da, CHP'nin aldığı oyu da iyi tahlil etmek gerekir. Yüzde 47 oy aldı diye, her iki kişiden birini, 'milli görüşçü' diye yorumlamak asla doğru değil" dedi.

CHP'nin ise seçmen kitlesini kendine çekemediğini ifade eden Oyan şöyle devam etti:

"CHP'nin, halkın partisi olduğunu ulaşamadığı kesimlere anlatması gerekir. CHP'nin, bir sosyal demokrat partisi olarak emek ağırlığını genişletmesi lazım, emek kesimleri temsilcilerini kendi tarafına çekmesi lazım. Çok daha fazla savunularını daha fazla öne çıkarması lazım. O zaman kendini daha kolay duyurabilir. CHP'nin vatandaşların sorunlarına çözüm getirmesi lazım."

"AKP'NİN PROFESYONEL ÇALIŞMALARI DA OLDU"

Oyan, AKP'nin oy oranını yükseltmesinde profesyonel çalışmalarının da etkisinin olduğuna işaret ederek, "AKP'nin profesyonel çalışmaları da var. Cemaatlerin etkisi var. Halk, ekonomideki olumsuzlukların farkında olmadığı gibi karşı da çıkmadı. Halk işsizlik dışında ekonomik gelişmelere karşı çıkmadı." diye konuştu.

"Politikada hiç bir partinin garanti seçmeni yoktur" diyen Oğuz Oyan, "Türkiye'de değişken bir seçmen kitlesi var" dedi.

"AKP'NİN YÜKSELİŞİNİN NEDENİ ASKER"

MHP Afyon Milletvekili Abdülkadir Akcan da ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, Özkök'ün görüşlerine katılmadığını ifade etti. 22 Temmuz seçimlerinde AKP'nin oy oranını yükseltmesinde değişik faktörlerin ve özellikle asker kanadından yapılan açıklamaların neden olduğunu savunan Akcan, Dünya ve Türkiye tarihinde, 2002 ve 2007 milletvekili seçimlerinin çok iyi araştırılması gerektiğini söyledi. Akcan, yeni kurulan bir partinin girdiği ilk iki seçimde de bu kadar yüksek oy oranı almalarının irdelenmeye değer bir büyük olay olarak yorumladı.

"12 VE 27 NİSAN FAKTÖRÜ"

Akcan, Hilmi Özkök'ün görüşlerine katılmadığını şu sözlerle dile getirdi, "AKP'nin oy oranını yükseltmesinde askerin kanadından yapılan açıklamaların büyük rolü oldu. Buraya gelene kadar hangi faktörlerin rol aldığını iyi analiz etmek gerekir. Bir yıl önce kurulan bir parti 3 Kasım seçimlerinde oy patlaması yaptı. Aynı parti 2007 seçimlerinde daha büyük bir patlama yaptı. Sayın Özkök'e katılmıyorum. 12 Nisan ve 27 Nisan'da yapılan asker tarafından yapılan açıklamaların rolü olmadı mı? Tek sonuç olarak görmek doğru da değil. Seçmen o noktaya nasıl geldi. O seçmen bu noktaya getiren faktörlere bakmak lazım."