Türk sinemasının ünlü yönetmeni Ömer Lütfi Akad 95 yaşında hayatını kaybetti.


Kanun Namına, Vurun Kahpeye, Cilalı ibo'nun Çilesi, Lüküs Hayat gibi çok sayıda başarılı projeye imza atan Türk sinema ve tiyatro dünyasının önemli ismi Ömer Lütfi Akad yaşamını yitirdi..Akad, 95 yaşındaydı.

Ömer Lütfi Akad kimdir?


Türk sinema, tiyatro yazarı ve yönetmenidir. 2 Eylül 1916 İstanbul doğumlu olan Ömer Lütfi Akad önce Fransız Sainte Jeanne d'Arc Okulu'na ardından da Galatasaray Lisesi'ne devam etti. Üniversite eğitimini İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Maliye Bölümü'nde tamamladı.


İlk olarak Osmanlı Bankası muhasebe bölümünde çalışma hayatına atıldı. Lale Film şirketinde mali danışmanlık görevi ile sinema dünyasına girdi. Ardından aynı şirkette yapım yönetmenliğine Domaniç Yolcusu (1946) ile başladı. Tiyatrolarda sahne dekoru hazırladı, amatör oyunculuk yaptı.


Türk tiyatro tarihinde büyük önemi olan "Lüküs Hayat" (1950) müzikalini yazdı ve yönetti. Ardından gerçek bir öyküden yola çıkarak yapılan ve Ayhan Işık'ı üne kavuşturan "Kanun Namına" (1952) filmini çekti. Akad böylelikle Türk sinemasında polisiye türünü başlatmış oldu.

Yönetmenin en büyük eseri ise üçleme olan filmleri Gelin (1973), Düğün (1974) ve Diyet (1975)'tir.Çok sayıda filmi olan ünlü yönetmen 1974 yılından sonra film çekmedi. (Mynet)