Eski istihbarat kurumu KGB'nin halefi olan Federal Güvenlik Servisi'nden (FSB) birçok çalışan işlerinden atıldı, bazıları da tutuklandı. Rusya lideri, Batılı istihbarat ajanlarının işgalden önce ülkesine ait savaş planlarını ele geçirmesinin üzerine 'hain'lerin peşine düştü. Putin'in ayrıca, askeri hamlesinin hızlı bir zafer elde edememesi nedeniyle suçlayacak birilerini aradığı öne sürüldü. Dün gece FSB'nin dış istihbarat birimi başkanı Albay General Sergey Beseda'nın, ev hapsinin ardından Moskova'nın yüksek güvenlikli Lefortovo hapishanesine nakledildiği ortaya çıktı. 68 yaşındaki casus şefi resmi olarak zimmete para geçirmekten soruşturuluyor ancak Kremlin'in onu, Rusya'nın savaş çabalarını sekteye uğratan istihbarat sızıntılarından sorumlu tuttuğu anlaşılıyor.

'YANLIŞ BİLGİ VERMEKTEN' GÖZALTI

Putin, Batı'ya bilgi akışını engellemeye çalışırken, soruşturma Rusya'nın askeri karşı istihbarat servisi tarafından yönetiliyor. Araştırma sitesi Bellingcat'in haberine göre, diğer FSB yetkilileri de 'işgalden önce Ukrayna'daki gerçek durum hakkında Kremlin'e yanlış bilgi aktardıkları' iddiasıyla gözaltına alındı. Putin'in Rus birliklerinin kurtarıcı olarak karşılanacağına ve Ukrayna kuvvetlerinin yetersiz bir direniş göstereceğine dair, FSB tarafından ikna edici raporlar aldığı söyleniyor. Rusya'nın askeri harekatı, Kremlin'in hesap hatalarının yarattığı sonuçlardan çok ciddi etkilendi. Putin'in tanklarının Şubat ayı sonlarında Ukrayna'ya girmesinden saatler önce, İngiliz Savunma Bakanlığı zırhlıların nereye gittiğini gösteren haritalar yayınladı.

RUS BİRLİKLERİ KARGAŞA İÇİNDE: PUTİN'İN İTİBAR ARAYIŞI

O zamandan beri İngiliz ve ABD istihbarat görevlileri, Ukraynalılara Rus hedeflerine dair bilgi aktarmaya devam etti. Ayrıca Ukrayna'nın Rus generallerini ve üst düzey subayları hedef alan ölümcül suikast programı da bu istihbarat sayesinde büyük başarı elde etti. Ölümleri, Rusya'nın askeri birliklerini kargaşa içinde bıraktı. Şimdi, Rusya son derece utanç verici bir yenilgiyle karşı karşıyayken, Putin felaketten sorumlu olduğunu düşündüğü kişileri Stalinci bir şekilde cezalandırmaya başladı. Son yedi hafta içinde Rus kuvvetleri art arda yenilgiye uğradı. Ayrıca başkentin savunmasını geçemediler ve Kiev çevresinden de çekilmek zorunda kaldılar. Öte yandan Ukrayna'nın doğusunda kazanılacak zaferler, Rus ordusuna tekrar itibar kazandırabilir.

UKRAYNA'YA 'KISKAÇ' MANEVRASI

Dün gece, Putin'in bu amaçla Donbas bölgesindeki Rus birliklerinin sayısını üçe katlayacağı ortaya çıktı. Batılı yetkililere göre Putin, sayısız Ukraynalı savaşçıyı ölümcül bir kıskaç hareketiyle tuzağa düşürmeyi planlıyor. Bu manevra için kuşatma altındaki liman kenti Mariupol'dan kuzeye hareket eden Rus birlikleri, İzyum'dan güneye doğru ilerleyen birliklerle birleşecek. Dün gece bir yetkili şunları söyledi:

"Mariupol düşerse, Rus kuvvetler İzyum'dakilere katılabilecek. Ukrayna bir kıskaç hareketiyle karşı karşıya kalacak. Rus gücünün ne ölçekte olduğu henüz bilinmiyor ancak Donbas'ta kuvvetlerinin ikiye veya üçe katlanacağı tahmin ediliyor. Mariupol'un düşeceği birçok kişi tarafından uzun süredir tahmin ediliyor ancak yine de oradaki Ukrayna kuvvetleri cesurca ve etkili bir şekilde savaşmaya devam ediyor.”

RUSYA TÜM BÖLGEYİ ELE GEÇİRENE KADAR DURMAK İSTEMİYOR

Batılı yetkililer, her biri 1000 askere sahip Rus tabur taktik gruplarının (BTG, Donbas'ta konuşlanmış güçleri takviye etmek için buraya doğru yola çıktıklarına inanıyor. Moskova şu ana kadar çatışmalarda yaklaşık 40 BTG kaybederken, yaklaşık 90 tanesi Kremlin'in 'özel askeri operasyonuna' bağlı kaldı. Rusya zaten Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki toprakların çoğunu elinde tutuyor ancak Kremlin herhangi bir barış görüşmesinden önce tüm bölgeyi ele geçirmeye çalışıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin'in yeni müzakereler için askeri operasyonlarını durdurmayacağını söyledi ve Kiev'i önceki oturumlarda yapıcı olmamakla suçladı. Lavrov devlet televizyonuna, görüşmelere devam etmemek için bir neden görmediğini ve Putin, Şubat ayındaki ilk turda askeri harekatın askıya alınması emrini vermiş olsa da, Moskova'nın tutumunun değiştiğini vurguladı: "Nihai bir anlaşmaya varılmadığı sürece, sonraki müzakere turları sırasında da [askeri harekata] ara verilmemesine karar verdik.”

'MORALLER DİBE VURDU, YÖNETİLMELERİ GİDEREK ZORLAŞIYOR'

Batılı bir yetkili şunları söyledi: "Şu anda Rusya elini güçlendirmek amacıyla Donbas'ta operasyonlar yapıyor. Yeniden konuşlandırılan bu kuvvetler savaşa nasıl dahil edilecek? 40 günden fazla süren hezimetten sonra Donbas'ta bir dereceye kadar da olsa başarı istiyorlar. Rusya'nın Donbas'taki ve çevresindeki varlığını güçlendirmek için açık bir niyeti var." Rus askerlerin isteksizliğinin giderek daha büyük bir sorun haline geldiğini vurgulayan yetkili, son olarak şu ifadeleri kullandı: "Bu takviyelerden bağımsız olarak Rusya'nın moral sorunlarını nasıl aşacağı belirsiz. Başlangıçta moralleri düşüktü ama şimdi çok daha kötü durumdalar. Rus birliklerinin yönetilmesi zorlaşıyor ve etkisiz hale geliyor. Birçoğunun savaşmaya isteksiz olduğunu gördük. Ukrayna'nın Rus operasyonlarını aksatması için fırsatları olacak, İngiltere'nin Ukrayna'yı askeri ve ekonomik olarak desteklemesi için bir pencere var."

Kaynak: Milliyet