CHP Genel Merkezi'nde kritik bir toplantı yapılıyor. CHP il başkanları toplandı, destekledikleri adayları açıklıyorlar. Şu ana kadar konuşan 35 il başkanından 30'u Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini açıkladı.

Desteğini açıklayanlar arasında İstanbul İl Baikanı Gürsel Tekin de yer alıyor. İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun ise "Baykal geri gelsin" dedi.

BAYKAL'A 5 İL SAHİP ÇIKTI

CHP İl Başkanları toplantısı sürerken şu ana kadar 36 il başkanı söz aldı. Görüş açıklayan il başkanlarından İzmir, Diyarbakır, Antalya, Adana ve Ağrı il başkanları Baykal’ın Genel Başkanlığa tekrar aday olması gerektiğini belirtti.

Diyarbakır İl Başkanı yorum yapmaktan kaçınırken, salonda bulunan il başkanları, "Diyarbakır'da Deniz Bey'e destek verecektir" değerlendirimesinde bulundu.

Edinilen bilgiye göre Adana İl Başkanı Serdar Seyhan, Ağrı İl Başkanı Bedir Sayan, Antalya İl Başkanı Ahmet Özer Ülken, Baykal’ın aday olmasını istedi. Serdar Seyhan Baykal’a destek veren Adana Milletvekili Tacidar Seyhan’ın kardeşi, Bedir Sayan da Baykal’a destek verdiği bilinen CHP MYK üyesi Savcı Sayan’ın kardeşi. Baykal’ın memleketi olan Antalya da toplantıda CHP’nin eski genel başkanını yalnız bırakmadı.

CHP Antalya İl Başkanı Ülken, “Deniz Bey aday olmalı, ona destek olalım ve yalnız bırakmayalım” diye konuştu.

-“BAYKAL ONURSAL GENEL BAŞKANIMIZ OLSUN”-

Toplantıda birkaç il başkanı çekimser kalırken il başkanlarının büyük bir bölümü Kemal Kılıçdaroğlu’na destek verdi. Kılıçdaroğlu’na destek veren il başkanları, “Baykal Onursal Genel Başkanımız olsun. Ona karşı bir komplo yapılmıştır, Genel Başkanımızın arkasındayız. Onu ezdirmeyeceğiz. Ama bir adaylık süreci var. Sayın Baykal da adaylık sürecini bu yönde noktaladı. Tek listeyle girelim. Genel Başkanımızı seviyoruz ama Kemal Bey'in adaylığı heyecan yarattı. Kemel Bey'le iktidara yürürüz. Kemal Bey'i destekleyelim” diye görüş bildirdiler.

-SAYAN’A KAVGAYI SORDULAR-

Öte yandan, bir il başkanı MYK üyesi Savcı Sayan’a “Dün MYK’da basına da yansıdığı gibi Önder Sav ile aranızda kavga yaşandı mı, birbirinize o sözleri söylediniz mi” diye sordu. Sayan, “Ben böyle bir şey demedim” demekle yetinirken Sav, "Ben olayın şahidiyim" dedi. Böylece Sav ve Sayan arasında kısa süren gerginlik büyümeden önlendi.

KILIÇDAROĞLU: "BAYKAL'IN MESAJINDAN MUTLUYUM"

CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal’ın “ayrışmayalım” mesajından mutlu olduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu açıklamayı, “çok mutluyum bu mesaj Sayın Baykal’a yakışan bir açıklama” şeklinde değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu İl Başkanları toplantısında kendi adaylığının desteklenmesi yönünde bir karar çıkmasını beklediğini söyledi.

ELEKDAĞ DA "KILIÇDAROĞLU" DEDİ

Bu arada Kılıçdaroğlu’nu destekleyen milletvekilleri arasına Şükrü Elekdağ ve Ahmet Ersin de katıldı.

Yüksek Disiplin Kurulu’nun 15 üyesinden 13’ü Genel Başkanlığa aday olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek verdiklerini açıkladı.

ÖZYÜREK "KILIÇDAROĞLU'NA KARŞI DEĞİLİZ"

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek de il başkanları toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.Özyürek, bugün kurultaydan sonraki en önemli kurul olan il başkanlarıtoplantısının yapılacağını ve kurultayın değerlendirileceğini belirterek, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin büyük çoğunluğunun oyuyla dün yaptıkları açıklamada Baykal'ın göreve dönmesini istediklerini ifade etti."Sayın Baykal'ın göreve dönmesini talep etmemiz Sayın Kılıçdaroğlu'na karşı olduğumuz için değil..." diyen Özyürek, "Bir haksızlığa uğramıştır Sayın Baykal, komploya uğramıştır. Bu komployu püskürtmek, bu komploculardan hesap sormak için Deniz Baykal'ın tekrar göreve gelmesinin daha doğru olacağını ifade ettik. Elbette Deniz Baykal'ın tecrübesiyle, birikimiyle, laik demokratik cumhuriyeti savunmadaki azmiyle daha etkili olacağını düşünüyoruz. Kurultay süreci demokratik bir süreçtir. Sayın Kılıçdaroğlu da aday olduğunu ifade etmiştir. Sayın Genel Başkan nasıl bir değerlendirme yapar, o kendi takdirlerindedir. Biraz sonra il başkanları da bu konudaki görüşlerini ifade edecekler" şeklinde konuştu.Özyürek, "Genel başkanlık yarışına iki isim mi girer" sorusu üzerine,bunun Deniz Baykal'ın takdiri olduğunu belirterek, "Biz değerlendirmemizi yaptık, talebimizi ortaya koyduk. Sayın Baykal önce kendi kişisel konumu itibariyle bunu değerlendirecektir. Partinin geldiği nokta itibariyle bu değerlendirmeyi yapacaktır" diye konuştu.

SEVİGEN: "AMACIMIZ BÜTÜNLÜK"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de toplantıya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Amaçlarının, partilerinin birliği ve bütünlüğü olduğunu, Deniz Baykal'ında bunu ifade ettiğini vurgulayan Sevigen, yaşananın bir süreç olduğunu ve herkesin aday olma hakkı bulunduğunu söyledi.

CHP'nin demokratik bir parti olduğunu, herkesin düşüncelerini net olarak ifade ettiğini belirten Sevigen, "Destekleyen de olur, 'beklesin' diyenler de olur, 'bir başka adayım' diyenler de olur ama 'CHP Genel Başkanı'na yapılan komplonun hesabı sorulsun' diyen kesim de var. Ben de onlardan bir tanesiyim. Yapanın yanına kar kalmasın düşüncesindeyiz. CHP Genel Başkanı siyasetten ayrılacaksa, şanıyla, şerefiyle... Böyle bir iftirayla, komployla kenarda kalmaması gerekir diye düşünenlerden biriyim. Bu bakımdan Deniz Bey dönsün diye elimizden gelen gayreti gösteriyorduk ama kendisinin düşüncesi 'gelmeyeceğim' dedi. İl başkanları ne der, bekleyeceğiz,göreceğiz. Mühim olan partinin birliği, bütünlüğüdür" diye konuştu.

"HERKES ADAY OLABİLİR"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisinin de yakın çalışma arkadaşı olduğunu ve adaylığına karşı olmadığını belirten Sevigen, Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlığı kazanması halinde başarılı olması dileğinde bulundu.Sevigen, bir gazetecinin, "Adaylık ihanet mi" sorusunu, "Olur mu, ne münasebet. Adaylık ihanet değildir. Başkası da aday olabilir, Kemal Bey de adayolabilir. Biz başka bir konuyu değerlendiriyoruz. Adaylık konusunda bir problemyok, herkes aday olabilir. CHP adaysız kalmaz, mutlaka biri genel başkan olupyola devam edecek" diye yanıtladı.Mehmet Sevigen, "Deniz Baykal'a yapılan komploda parti içinden birilerinin parmağı olabilir mi" sorusu üzerine de, "CHP'de parti içinden Deniz Baykal'a komplo yapılacağına inanmıyorum. Deniz Baykal'ın başında olduğu bir CHP'de komplo daha kolay ortaya çıkar diye düşünüyordum ama bunu Deniz Baykal bilir" dedi. (Ajanslar)