AK Parti'yi hazırladığı yeni Anayasa'nın kabulü sevindirirken seçimlerde kazandığı illerde çıkan "hayır" oyları da moralleri bozdu.

Anayasa değişikliğinin %58'lik evet oranıyla kabul edildiği referandumda AKP'nin 2009 Yerel Seçimlerinde kazandığı 61 belediyenin 50'sinde "evet" çıkarken 11'inde "hayır" çıktı. Yine 2007 Genel seçimlerinde kazandığı 68 il kazanan AKP bu illerinden 56'sından "evet" çıkarken 12'sinde ise "hayır" çıktı.

CHP'DE 1 FİRE

CHP'nin 2009 yerel seçiminde ve 2007 Genel seçiminde kazandığı illerden sadece Artvin'de 300 oy farkla "evet" çıktı. Diğer tüm CHP belediyelerinde sonuç "hayır". İzmir'in kalesi olarak adlandırılan İzmir'de % 63'lük "hayır" çıktı.

MHP 1-1 BERABERE

Referandumda "hayır" diyeceğini belirten MHP'de ise özellikle son haftalardaki "evet" çatlağı etkili olmuş gibi görünüyor. MHP'nin elindeki 2 ilden 1 "evet" 1 "hayır" çıktı.

BDP'Lİ İLLER "EVET" DEDİ

Referandumu boykot edeceğini açıklayan BDP'nin 2007 ve 2009'da kazandığı illerin hepsinden büyük bir çoğunlukla "evet" çıktı. Her ne kadar boykot kararı özellikle Diyarbakır'da % 65'lere ulaşsa da BDP'li illerde % 90'lık oranlarda "evet" çıktı.

"HAYIR" VE "EVET"İN EN AZ OLDUĞU İLLER

Tunceli ve Edirne'de 'evet' oyları diplere indi, Ağrı'da 'hayır' oyları yüzde 4'te kaldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da toplam 11 ilde 'hayır' oyları yüzde 10'u göremedi.

Türkiye genelinde 'evet' oylarının en düşük çıktığı il Tunceli oldu. Tunceli'de sandığa giden seçmenlerden yalnızca yüzde 19'u 'evet' oyu kullandı. 2009 yerel seçimlerinden önce 'buzdolabı' yardımlarıyla gündeme gelen Tunceli hükümetin milletvekili çıkaramadığı tek il olma özelliğini de taşıyor. En az 'evet' oyu kullanan ikinci il ise Edirne'ydi. Geleneksel olarak solun kalesi diye tanımlanabilecek Edirne'de 'evet' oyları yüzde 27'de kaldı. Muğla bu sıralamada üçüncü oldu. Muğla'daki 'evet' oylarının oranı yüzde 31 oldu.

'Hayır' oylarının en düşük çıktığı il ise Ağrı'ydı. Ağrı'da kullanılan oyların yalnızca yüzde 4'ü 'hayır' yönünde oldu.

Doğu ve Güneydoğu'daki birçok ilde 'hayır' oyları yüzde 10'u göremedi. Batman, Bingöl ve Siirt'te yüzde 5, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Van'da yüzde 6, Hakkari ve Bitlis'de yüzde 7, Muş'da yüzde 8 hayır oyu çıktı.

İç Anadolu'da en az 'hayır' oyu kullanan il yüzde 21'le Konya, Marmara Bölgesi'nde yüzde 33'le Sakarya, Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 24'le Rize en az 'hayır' oyu veren iller oldu.

İŞTE EN YÜKSEK 'EVET'OYU VERİLEN 5 İL

Bingöl: % 95

Siirt: % 95

Diyarbakır: % 94

Mardin: % 94

Hakkari: % 93


İŞTE EN YÜKSEK 'HAYIR' VEREN 5 İL

Tunceli: % 81

Kırklareli: % 74

Edirne % 73

Tekirdağ: % 64

İzmir: % 63

LİDERLERİN MEMLEKETLERİNDE DURUM

Referandum’da Meclis’te grubu bulunan partilerin liderlerinden bir tek CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de ‘hayır’ çıktı. Diğer üç şehirde sandıktan ‘evet’ çıktı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan dört partinin liderlerinin memleketlerinde referandum için yapılan oylamada çoğunlukla "evet" oyu çıktı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de sandıktan yüzde 76 "evet" çıkarken yüzde 24 "hayır" çıktı. Rize’nin ilçelerinde bir tek Fındıklı’da "hayır" yüzde 52 ile "evet"i geçti.

Ana muhalefet Partisi CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun doğun yeri olan Tunceli ise liderlerin şehirlerinde "hayır"ın çıktığı tek il oldu. Tunceli’de sandıktan yüzde 82 "hayır", yüzde 18 "evet" çıktı. Tunceli’de de bir istisna ilçe mevcut. Çemişgezek’te oy kullananların yüzde 59’u "evet" dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin aynı zamanda seçim bölgesi de olan memleketi Osmaniye’de yüzde 54 "evet", yüzde 46 "hayır" çıktı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın memleketi Elazığ’da ise "evet" oranı yüzde 82 çıkarken, Elazığ’ın bütün ilçelerinde de "evet" oyları "hayır"ı geçti. (Mynet)