YİMPAŞ Kahramanmaraş Mağazası’nın müdürlüğünü yapan AKP Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan, Radikal Gazetesi’nde bugün yayımlanan açıklamasında ilginç sözler kaydetti. Yimpaş için 700-800 bin mark topladığını belirten Arıkan, 'Parayı holdinge gönderince sorumluluğum bitiyordu' dedi.

Ahmet Kıvanç imzası ile yayımlanan haberde aynen şöyle denildi:

“AKP Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan, Yimpaş'ın Kahramanmaraş mağazasında müdürlük yaptığı 1999-2001 arasında 700-800 bin mark topladıklarını belirtti. Arıkan, "Benim mağaza müdürü olarak sorumluluğum, parayı holdinge yatırınca sona eriyordu" dedi.
Arıkan, Yimpaş'ta mağaza müdürü olarak çalıştığı dönemde yatırdığı 25 bin markı kurtardığına ilişkin bir gazetede çıkan haberleri eleştirirken, o döneme ilişkin ilginç bilgiler verdi. 1999 Martı'nda başladığı Yimpaş Kahramanmaraş mağazası müdürlüğünden 2001 yılında da ayrıldığını ifade eden Arıkan, Yimpaş'a yatırılan paralar karşılığı 2003 yılına kadar düzenli olarak kâr payı ödendiğini savundu.

'Ne olacağını ben de bilmiyorum'

AKP'li Arıkan, 'Mağaza müdürlüğü yaparken size de para getirenler oluyor muydu' sorusuna, şu yanıtı verdi: "Olmaz mı? Müdürlük yaptığım iki yılda 700-800 bin mark toplandı. Mağazada bir 'ortaklık birimi' vardı. Parayı orası topluyordu. Para getirenlere, 'ortaklık belgesi' adı altında mühürlü bir makbuz veriliyordu. Biz o parayı holdinge aktarıyorduk. Mağaza müdürü olarak sorumluluğum, parayı holdinge aktarınca sona eriyordu. O dönem doktor, mühendis birçok arkadaşım da para yatırdı. Hiçbirisi parasını alamadı. Zaman zaman bana, 'Ne olacak bu paramız' diye soruyorlar, ama ben de bilmiyorum."
Varlıklı bir aile çocuğu olduğunu, kendi işini kardeşine emanet ederek mağaza müdürlüğünü üstlendiğini vurgulayan Arıkan şunları anlattı: "Bana geldiler, mağaza müdürlüğü önerdiler. Oradan kazanacağım paraya ihtiyacım yoktu. İşi sırf, bu kişilere desteğim olsun diye Allah rızası için kabul ettim. Müdürlük yaptığım sırada belediye bizden 1.1 milyar lira tabela vergisi istedi. Bir önceki yıl 500 milyon lira vermiştik, itiraz edince tartıştık. Belediye Başkanı beni Dursun hocaya (Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar) şikâyet etmiş. Dursun hoca da beni İskenderun mağazasına göndermek istedi. Suçum, mağazanın çıkarını korumaktı. 'Sen ne diyorsun, ben işimi gücümü bırakıp size yardım için geldim' diyerek işi bıraktım."

Sistem neden yürümedi?

Yeşil sermaye olarak adlandırılan holdinglerin iyi niyetli olduğuna inandığını belirten AKP milletvekili Fatih Arıkan, sistemin de iyi bir fikir üzerine kurulu olduğunu savundu. Arıkan, haram olduğu için parasını faize yatırmayan vatandaşların boşta duran paralarını ekonomiye kazandırmayı amaçlayan sistemin ilk başta iyi göründüğünü, ancak sonraki yaşananlar nedeniyle iyi niyetli bu girişimin heder olduğunu söyledi. Sistemin nasıl işlediğine ilişkin ayrıntılara hâkimiyeti dikkat çeken Arıkan, şunları söyledi: "Döviz üzerinden yüzde 7 kâr, yüzde 13 enflasyon farkı verdikleri için, sistem yürümedi. Sadece kâr payı verselerdi yürürdü" diye konuştu.

'Uyanık gurbetçiler'

Yimpaş yöneticilerinin kötü niyetli olduklarını düşünmediğini de belirten Arıkan, hatalarının, profesyonel yöneticilerle çalışmamak olduğunu ifade etti.Yimpaş ve diğer holdingler yüzde 20 kâr payı vaadiyle para toplarken Almanya'da faizlerin yüzde 3 olduğunu kaydeden Arıkan, "Bazı vatandaşlar o ülke bankalarından yüzde 3 faizle para çekip yüzde 20 kâr payı vaadiyle bu holdinglere yatırdı. Sonra bu parayı tahsil edemeyince en fazla bağıran da bunlar oldu" diye konuştu.

'Kayyuma devredilmeli'

Arıkan, Yimpaş'ta işlerin kötü gittiği konusunda yöneticileri nasıl uyardığını da şöyle anlattı: "Mağaza müdürlerine verilen bir eğitim seminerinde bize ders veren uzmanlardan birine Yimpaş'ın durumunu sordum. 'Yimpaş büyümüyor, şişiyor' dedi.
Bunu önemseyip yönetimi uyardım, ancak, gerekli önlemlerin alındığını söylemekle yetindiler." Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'ın, şirket gayrimenkullerinin toplanan parayı karşılayacağına ilişkin sözlerini de değerlendiren AKP milletvekili Arıkan, "Bence bu şirketler kayyuma devredilmeli. Gayrimenkuller satılarak para ödenebilir. Ancak onun için de yasal düzenleme gerekiyor" dedi.

Fatih Arıkan'ın Radikal Gazetesi'nin bugünkü sayısında çıkan bu sözlerinin Kahramanmaraşta da büyük bir yankı yapması bekleniyor.