‘Hac’ görevi için gittiği kutsal topraklardan geçen günlerde dönen Büyük Birlik Partisi (BBP) MKYK üyesi ve parti avukatı Kemal Yavuz, merhum BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili kaza kırım raporunun tatmin edici olmadığını öne sürdü. Avukat Yavuz; "Bizim belirttiğimiz kaygıların giderilmeden tüm detayları ile açıklanmadan böyle bir raporu içimize sindirmemiz mümkün değildir." dedi.

29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesine seçim mitingi için geldiği helikopterle dönülürken Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili rapor kamuoyuna açıklandı.

Kahramanmaraş Barosu’nda dün öğleden sonra yaptığı basın açıklamasında gazetecilere kaza kırım raporu ile ilgili görüşlerini açıklayan Yavuz şöyle konuştu:

"Özellikle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün oluşturmuş olduğu kaza kırım ekibine karşı itirazlarımızı başından beri biliyorsunuz. 4-5 ay önce bu kaza kırım ekibinin yanlı olduğunu özellikle firmanın çok eksikliklerinin bulunmasına rağmen uçuş izni verildiğini söyledik. Kaldı ki radar kayıtları ile ilgili de bir bilgi eksikliği söz konusu. Ayrıca helikopterde bulunan hafıza kartı ile ilgili de problem var. Elde edilen sonuçların uluslararası bağımsız denetim firmaları aracılığı ile yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Başından beri taleplerimiz yerine getirilmezken bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yanlı tutumu olduğunu düşünüyoruz.”

Delil karartma şüphelerinin bulunduğunu ve bu anlamdaki şikâyetlerini daha önce de ilettiklerini anlatan Kemal Yavuz, kaza kırım ekibinin baştan bu yana olayı pilotaj hatasına bağlamak sureti ile geçiştirmeye çalıştığını da iddia etti.

Olayın pilotaj hatasının ötesinde çok yönlü araştırılması gerektiğini ve yoğun kuşkularının bulunduğunu dile getiren Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda hem BBP camiasını hem kamuoyunu rahatlayacak bir rapor oluşmasını istiyoruz. Bununla ilgili delillerimizi bildirdik. Ama bu konuda ciddi bir çalışma olmadığını gördük. Eksik araştırmayla hazırlanan ve delillerin yeterince değerlendirilmediği önyargılı çalışmalarla, istenilen sonucun kabulü mümkün değildir."

‘PARTİ OLARAK KAZA KIRIM EKİBİ OLUŞTURDUK’

Hukuki süreci Kahramanmaraş'tan takip etmeye devam ettiklerini kaydeden Yavuz, parti olarak kaza kırım ekibi oluşturduklarını hatırlatarak, raporun değerlendirmeye alınacağını ve birkaç gün içerisinde de detaylı açıklamayı yapacaklarını dile getirdi. Yavuz, "Bizim şu aşamada böyle bir raporun kabul etmek içimize sindirmemiz maşeri vicdanın böyle bir raporla tatmin olması da kabil değildir. Dolayısıyla bu konuda vereceğimiz mücadelenin yeni başladığı düşüncesindeyiz. İşin sonuna kadar gideceğiz ve tarafsızlığı ile ilgili kuşku duyduğumuz için şikâyet ettiğimiz bir heyet tarafından hazırlanan raporun mahkemede savcılık aşamasında delil olarak kabul edilmesini asla düşünemiyoruz. Buna göre de itirazlarımız devam edecektir." dedi.

Pilotaj hatası açıklamasının hem Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nü hem de ilgili işletmeci firmayı rahatlatan bir rapor olduğunu vurgulayan Yavuz, açıklamasını şöyle tamamladı:

'BU DAVADA İHMALLERE ASLA FIRSAT VERMEYECEĞİZ'

"Eğer pilotaj hatası varsa ve teknik eksikliğe dayanıyorsa, uçuş ile ilgili hizmetlerle ilgili ise, yine meteorolojiden kaynaklanan bir problemse, pilotaj hatasına işi havale etmek suretiyle çok rahatlıyorlar. Bilhassa işletmeci firma kusur bakımından çok rahatlıyor. Mesele pilotaj hatasından kaynaklansa bile pilotaj hatasına sebebiyet veren diğer etkenler var. Teknik etkenler, çevresel etkenler var. Bunların üzerinde durulmuyor, atlanıyor. Isparta kazasını da sonradan inceledim. Oradaki eksikliklerden faydalanarak bu davada ihmallere asla fırsat vermeyeceğiz. Biz uluslararası denetim firmalarınca bu kaza kırımının temin ettiğini verilerinin değerlendirilmesini istiyoruz. Özellikle yanlı olan bu kaza kırım ekibinin değiştirilerek Ulaştırma Bakanlığı ile irtibatı bulunmayan bağımsız bir bilirkişi kurulunca incelemeye alınmasını düşüncesindeyiz." (www.kanal46.com)



YASAL VE MANEVİ UYARI:Kanal 46’da yayımlanmış her türlü haber, görüntü ve fotoğraf gibi görsel malzeme, bilgi ile belgelerin tüm yayın ve telif hakları saklıdır. Ajans 46 aboneleri dışında, Kanal 46'nın onayı olmadan haber ve yazı içeriğini iktibas etmek veya yeniden yazılı ya da internet ortamında yayınlamak kesinlikle yasaktır, dinen ise günahtır ve hakkımızı kesinlikle helal etmiyoruz. Kanal 46 bu konudaki her türlü yasal haklarını saklı tutar.

"Kanal 46; Basın Meslek İlkelerine Uyar"
Bağımsız ve bağlantısız haberin altındaki imza: KANAL 46.