Türkiye Belediyeler Birliği üyesi olduğu, Başkanlığını Birlik Başkanı Kadir Topbaş’ın yaptığı UCLG’nin bölgesel birliği olan Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR)’ın 25. Genel Kurulu İspanya’nın Cadiz şehrinde gerçekleştirildi.


Avrupa düzeyindeki 40 ülkeden yaklaşık 700 yerel yönetim temsilcisini bir araya getiren Genel Kurul programı kapsamında paneller, yuvarlak masa toplantıları ve oturumlar düzenlendi. Türkiye Belediyeler Birliğinin üye olmasından sonra ilk kez katıldığı ve üç yılda bir düzenlenen Genel Kurul Programı’na CEMR Siyasi Komite Üyeleri ile belediye başkanlarından oluşan 50 kişilik bir heyetin katılımı ile gerçekleşti. Heyette Birlik Encümen üyeleri Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve Çankaya Belediye Başkanı, CEMR Başkan Yardımcısı Bülent Tanık’la birlikte Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin ve Birlik temsilcileri yer aldı.


 Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nden de üst düzey katılım ve katkılarla gerçekleştirilen program kapsamında Avrupa yerel yönetimlerinin krizden çıkış stratejileri, yerel yönetim hizmetlerinin iyileştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, toplumsal cinsiyet eşitliği, işbirliğinde yenilikçi yaklaşımlar gibi konu başlıklarında düzenlenen oturumlarda; Avrupa yerel yönetimlerinin gündeminde bulunan konu başlıkları tartışıldı. Birliğin Encümeni Üyesi ve CEMR Başkanı Yardımcısı, Çankaya Belediye Başkanı Bülent TANIK “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” oturumunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim KAPAKLIKAYA ise “Göç ve Entegrasyon” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer alarak Türkiye’de yerel yönetimlerin konuya ilişkin durumlarını anlattı.


“Yerelleşme - Demokrasi - Kalkınma Alanlarında Yenilik” ana başlığı altında gerçekleştirilen Genel Kurul Programı sonunda Cadiz Bildirgesi yayınlandı. Bildirge temel olarak Avrupa yerel yönetimlerine büyüme, sürdürülebilir kalkınma ve istihdam oluşturulma hususlarında yeni yaklaşımlar içeriyor. Bu süreçte de siyasi, ekonomik ve sosyal aktörler arasındaki dayanışmanın yanı sıra Avrupa yerel yönetimlerinin işbirliği içinde bir bütün olması vurgulanan başlıklar arasında yer alıyor.


Kongreye Kahramanmaraş’tan Beyoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş ve Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan katıldı. Kaynak: Manşet Haber Merkezi