CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın tek parti zihniyetiyle ilgili özeleştirisinin yankıları sürüyor. Baykal'ın başörtülü ve çarşaflı üyelerin partisine katılımını eleştirenlere "Âşık Veysel, kılık kıyafeti sebebiyle Atatürk Bulvarı'na sokulmadı.

Aydın Menderes, tek parti döneminde sadece Ulus değil, Ankara'nın Sıhhiye, Kızılay, Yenişehir, Cebeci, Bahçelievler gibi birçok semtine köylülerin giremediğini belirtiyor. Menderes, "Babam bu yasağı iktidara geldiği gün, bir gecede kaldırdı." diyor.

2009'da bu zihniyeti devam mı ettireceğiz?" sorusu, tek parti döneminde Başkent'te uygulanan kıyafet yasağını yeniden gündeme getirdi. Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes, Ankara'daki kıyafet yasağını 'yakın tarihin en önemli ayıbı' olarak nitelendirdi. Köylü kıyafetli insanların sadece Ulus'a değil, Başkent'in bir çok muhitine giremediğini hatırlattı. Menderes, Başkent'teki yasağa 'Yeter söz milletindir' diyen Demokrat Parti'nin iktidara geldiği gün son verdiği- ni söyledi. Oğul Menderes'e göre baba- sının milletin gönlünde taht kurmasının en önemli sebeplerinden biri de bu yasa- ğın kaldırılması oldu.

Aydın Menderes, Demokrat Parti'nin iktidara geldiği 1950 öncesinde halkın hor ve hakir görüldüğünü anlatıyor. Babasının bu durumu hiçbir zaman hazzetmediğini aktarıyor. Menderes, şöyle devam ediyor: "Ulus, Sıhhiye, Kızılay, Yenişehir, Cebeci, Bahçelievler gibi Ankara'nın mutena semtlerinde bir tane bile kasketli, köylü kıyafetli insana rastlamak mümkün değildi. Bunların Ankara'ya girişi yasaklanmıştı. Tek parti döneminde yoksulluğun önüne geçileceği yerde yoksulların büyükşehirlere girmesi yasaklanmıştı. Emniyet'e emir verilmiş, gördüğünüz vakit çıkartın denilmişti. 1946 seçimlerinin sonuçlarını protesto etmek için o dönem Ulus'taki TBMM binasının önünde toplanan halk hakkında dönemin başbakanı Recep Peker, 'baldırı çıplaklar' kavramını kullanmıştır. Kıyafeti düzgün olmayan insanları polis gelir kovalar, tahsildar gelir malını elinden alırdı. Nüfusun yüzde 90'ı itilmiş kakılmış, yok sayılmıştı." Babasının başbakan olmasıyla bu gidişatın değiştiğini kaydeden Aydın Menderes, "Halk, işçisi, işsizi, köylüsüyle sadece şehirlerin merkezlerine değil valiliklere, kaymakamlıklara, hatta Başbakanlık'a bile kıyafetlerine bakılmaksızın girdi. Bakanlıklar Anadolu'nun her yerinden gelen heyetlerce dolup taştı. Bir gecede Türkiye'de her şey değişti." ifadelerini kullanıyor.

Aydın Menderes, CHP lideri Deniz Baykal'ın 'çarşaf ve tek parti' açılımını destekliyor. Bu tür yaklaşımların gerilimi düşürdüğünü dile getiriyor. Baykal'ın bir el uzattığını, herkesin bu eli sıkması gerektiğini vurguluyor. Baykal'ın 'bir daha tek parti dönemine dönülmez' sözünü de son derece önemli buluyor. Menderes, "Baykal'ın bu girişimi demokratikleşmenin önünü açacaktır. Sanırım bu girişim sözde kalmayacak, somut adımlarla desteklenecektir. Baykal, kendisine yakışanı yapmıştır, destek görmelidir." şeklinde konuşuyor. Erdal Şen - Zaman