CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıklmasının ardından ilk kez konuştu.

Kaset görüntülerinden sonra CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa eden, ancak, "Partinin çalkalanmasına, bölünmesine izin vermem" diyerek "Kendini işaret ediyor" yorumlarına neden olan Deniz Baykal, Sabah'a yaptığı açıklamada "Ben ilk durduğum yerdeyim. Yeni bir kararım söz konusu değil, kararı kurultay verecek" dedi. Baykal, il başkanları toplantısına gönderdiği mesajda ise "Birlik ve beraberliğimizi koruyalım. Etik dışı baskılara göğüs gerelim. Partinize sahip çıkın. Partiyi ayrıştırmadan kurultaya gidin" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Baykal milletvekilliğinden de istifa etmeliydi" sözlerine yorum yapmayan Baykal, bu konuda Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş'in yapacağı açıklamaya bakılması gerektiğine işaret etti. Baykal şu değerlendirmelerde bulundu:

KURULTAYA İŞARET

Bir süreç yaşanıyor. Bu aşamada hepimizin amacı, gayreti, sorumluluk duygusu içinde partiyi unutmadan hareket etmek olmalıdır. Bunun için gayret ediyoruz. Süreci netleştirecek olan da il başkanlarının toplantısından daha çok kurultaydır. Neyin nasıl olacağına kurultay karar verecek. Herkes de bunu bekleyip görmelidir. Kavga gürültü çıkararak, partiye zarar vererek bu işler götürülmez. Kimsenin kendi kişisel penceresinden bakarak hareket etme durumu olmamalıdır. Burada önemli olan parti ve onun da ötesinde Türkiye'dir. Benimle ilgili ise yeni bir durum, alınmış yeni bir karar yok. Yeni bir adım söz konusu değil. Başlangıçta ne dediysem aynı noktadayım. Kurultaya kadar da değişmez. Ne olacağı kurultay zeminine gelmeden ya da kurultay zamanında ortaya çıkar. Kurultay yeni bir başlangıç olacak. Kurultaydan önce de bazı gelişmeler olabilir. Yeni bir arkadaş çıkarsa, onun etrafında da bir kenetlenme olursa başka bir durum ortaya çıkar. Bunu da bekleyip göreceğiz."

BAYKAL "BU BİR ŞEYTAN İTTİFAKI" DEDİ Mİ?

Kılıçdaroğlu’nun Önder Sav’ın da desteğiyle adaylığını açıklamasına ilişkin gelişmeleri televizyondan izleyan Baykal’ın kızdığı iddia edildi. Kulislerde Baykal’ın yakınlarına “Bu ihanet ve şeytan ittifakı. Önder partiyi bölecek bir adım attı, bana rağmen yaptı” dediği konuşuluyor. (Mynet)