Nijer'den döndüm.. İlk gözüme çarpan şey ne oldu derseniz; meydanlar renklenmiş, meydanlardan sloganlar yükselse de sokak seçim heyecanından uzak.

Gazeteleri bir gözden geçiriyorum, en ilginç gelişme CHP=MHP..

Ulusalcılar ve Milliyetçiler derin bir ittifak içinde el ele..

Dün niye birbirlerini vuruyorlarsa, bugün onun için el ele tutuştular..

Bu ne getirir, ne götürür göreceğiz..

Oynanan kirli oyunun farkında olmayan sokaktaki CHP'li, İlhan Kesici'ye oy verir mi bilmem. Ya da İlhan Selçuk'un "işkencecisine övgüler"i sokaktaki ülkücüyü sandıkta MHP'ye yönlendirir mi göreceğiz.. Merak ediyorum, kendine işkence edenleri bile Türkiye'nin geleceği için affeden Selçuk, dindar insanlarla, sakallı hacı amcalar ve başörtülü hanımefendilerle de gün gelir, anti-emperyalist mücadelede yan yana durabilir mi? Yoksa bugün olanlar işin "kandırmacası" ile mi ilgili!..

"Ya CHP, ya MHP" sloganını Tuncay Özkan üretti.. Ama derin ilişkiler içindeki çevreler sloganı tuttu. Hatta Cumhuriyet gazetesine verilen ilanlarda görüyoruz ki, CHP'liler ve derin müttefikleri aynı zamanda MHP için, daha doğrusu AK Parti'den oy koparacak her gruba destek veriyorlar..
Sağı solu aradım, edindiğim ilk izlenim, AK Parti oyunu daha da artırmış durumda. Yani % 40'larda..

Belli çevreler MHP'nin barajı aşacağı görüşünde, ama ben aynı görüşte değilim. CHP her şeye rağmen bu seçimlerden barajı aşsa da geçen seçime göre oy kaybederek çıkacak.. Bağımsızlar ise, muhtemelen grub kuracak kadar milletvekili çıkartacaklar..
Bu tür tahminlerde bulunuyoruz, ama zaten iki hafta sonra işin gerçeği ortaya çıkacak..
Birileri tahminde bulunmuyor, bile bile gerçekleri saptırıyor.. Onlar kim derseniz, tahminde yanılma payı yaklaşık bellidir.. Bana kalırsa herkes tahmini söylemeli, vatandaş da kimin ne kadar isabetli görüşleri olduğunu ya da kimin halkı kandırdığını daha iyi anlamış olur..
AK Parti'ye verilecek oyların bu kadar yüksek olması, AK Parti'nin bunu hakettiği anlamına gelmiyor.. Bunların çoğu muhalefete tepki, ya da ölümü görüp hastalığa razı olma, ya da bir şans daha tanıma oyları.. Eğer AK Parti halkın beklentilerine bu defa da cevap vermeyecek olursa, bunun faturası ağır olur.
Zaten vatandaşın tepkisini göstermesi için önümüzde bir seçim daha var. Yerel seçimler öncesi AK Parti'nin anayasa değişikliğini halka sunması gerek. Böyle bir referandumda halkın tercihi, belki de dörtte üç çoğunlukla bu değişiklikten yana olacaktır, tabii eğer AK Parti ciddi bir hata yapmazsa.. Bu ise, muhalefet için tam anlamıyla bir yıkım olacaktır..
Derin güçlerin AK Parti'nin altını oyma ve CHP+MHP konusundaki yoğun destekleri, sadece AK Parti'nin parlamentodaki temsili açısından bir tedbir değil, muhtemel anayasa değişikliğinin engellenmesi yönünde bir gayretin ifadesidir..

Yani asıl mesele AK Parti'nin engellenmesi değil, demokrasi taleplerinin, insan hakları ve hukuk devleti taleplerinin engellenmesidir.. Bu değerleri ülke bütünlüğüne ve rejime karşı tehdit olarak algılayan bir lobi var. CHP ile MHP'yi yan yana getiren de işte bu lobidir.

Tekrar söylüyoruym: Dün sağ-sol çatışması ile, ilerici-gerici çatışması ile toplumu birbirine karşı kışkırtarak kendileri kurtarıcı roller üstlenen çevreler, bugün aynı amaçlarla bu iki kadroyu yan yana getirmek istemektedirler.. AK Parti'ye yönelen teveccüh ise, parti lideri, kadrosu ve programına verilen destekten çok, bu kadroların dışında / karşısında yer almasından kaynaklanmaktadır..
Dün bu halk, CHP'nin içinden çıkan DP'ye niçin ve nasıl destek verdi ise, bugün de AK Parti'yi onun için desteklemektedir.. AK Parti'ye oy veren herkes AK Partili değil..
Bu seçimin kilit partisi MHP'dir..
DP ve GP'nin barajı aşma ihtimalinden gördüğüm kadarı ile artık kimse söz etmiyor.. En çok MHP üzerinde spekülasyon yapılıyor. Bana kalırsa bu da bir manipülasyon.. MHP'nin barajı aşması için birileri DP'yi de feda etmeye hazırlanıyor, GP'yi de! CHP'nin oyu artırılamıyor, ama MHP birkaç puan artırılarak barajı aşması sağlanabilirse, AK Parti'nin anayasal çoğunluğa ulaşması engellenmiş olacaktır. Özellikle bağımsızlar hareketinin milletvekillerinin parlamentoda temsili ile AK Parti'nin anayasa değişikliği için zaten sorunu olmayacak gibi gözüküyor..
Ama bir umut olarak şimdi birilerinin MHP'yi Meclis'e sokmak adına DP ve GP'yi feda ettiklerini görmek bana oldukça ilginç geldi..
Her şeye rağmen MHP barajı aşamayacak olursa, bu MHP için trajik bir son olacak. Kaldı ki, barajı aşsa bile, demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti konusunda AK Parti karşısında CHP ile birlikte omuz omuza bir siyasi mücadele zaten CHP'yi bitirmeye yeter.

Gelecekte MHP her iki halde de olmayacak.. Asıl mesele Milliyetçilik/Ulusalcılık değil, ülke halkının inanç, tarih ve kültürü ile bağlarını koparmak ve onları resmi ideolojinin biyonik robotlarına dönüştürmek, faşizan baskılarla halkı birbirine düşürerek baskıcı yöntemlerle yönetmek. İnsan hakları, hukuk devleti taleplerinin önüne geçmek..

Aman dikkat: Şarkılarla türkülerle uyutmasınlar seni, kandırmasınlar bizi... Selâm ve dua ile..

Abdurrahman Dilipak / Vakit / 11.07.2007