Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nde görüşülmemesi için Obama'ya bir mektup gönderdi.

Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama'ya mektup yazdığını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu TBMM'de açıkladı.

Davutoğlu, "Obama'nın bu konuda her zaman gösterdiği duyarlılığı yine göstereceğinden eminim" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, hafta sonu yaptığı açıklamada, ABD’de yeniden gündeme gelen 1915 olaylarıyla ilgili yasa tasarısı konusunu yakından takip ettiğini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la telefon görüşmesi yaptığını belirten Davutoğlu, şunları söylemişti: “Kendisine çok açık bir şekilde böyle bir çabanın, Türk-Amerikan ilişkilerinde yol açabileceği olumsuz sonuçları hep beraber görerek, bunu engellememiz gerektiğini ifade ettim. Bütün güçleriyle bu konuda devreye gireceklerini söylediler.” Gazetecilerin, “Tasarı, Temsilciler Meclisi’ne geldiği takdirde Türkiye’nin tutumu ne olur?” sorusu üzerine Bakan Davutoğlu, “Onu o zaman dünya görür. Ümit ederiz ki böyle bir sonuç olmaz” demekle yetinmişti.

TASARI SALI'YA KALMIŞTI

ABD Kongresi’nde, yeni seçilen 112'nci Kongre’nin göreve başlayacağı 3 Ocak’a kadar devam eden topal ördek oturumlarında, geçtiğimiz Cuma günü Ermeni tasarısının oylamaya sunulması gündeme gelmişti. Ermeni kaynaklı haberin internet sitelerinde yayılmasının ardından Washington’daki Türk Büyükelçiliği alarma geçmişti. Türkiye, gerek Kongre gerek Beyaz Saray, ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları nezdinde girişim başlatmıştı.

Tasarı Cuma günü Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gelmedi. Ancak, 21 Aralık Salı gününe kadar çalışmalarına ara veren Temsilciler Meclisi'nin, Salı günü oturumlarına devam edecek. Temsilciler Meclisi'nin Salı'dan itibaren kaç gün açık kalacağı henüz bilinmiyor. Ancak Meclis'in açık olacağı bu süre içinde Ermeni tasarısının da Genel Kurul'a getirilmesi ihtimali hala bulunuyor.

Tasarıyı gündeme alma yetkisi, Meclis Başkanı Nancy Pelosi’ye ait. Pelosi’nin, Mart ayındaki komite oylamasında da etkili olduğu ve milletvekillerini tasarıya lehte oy kullanmaları için komite toplantısına gitmeye ikna ettiği iddia edilmişti. (Hürriyet)