Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın'ın 2008 yılında olası bir erken seçime hazır olduklarına ilişkin sözleri, siyasette erken seçim tartışmalarına yol açtı.



Meclis Başkanı Köksal Toptan, bir erken seçimin şu anda Meclis gündeminde olmadığını belirtirken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'ten de aynı yönde açıklamalar geldi. Meclis Başkanı Köksal Toptan, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ve beraberindeki heyeti kabulü öncesinde gazetecilerin erken seçimle ilgili Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın'ın açıklamalarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Erken seçimin şu anda Meclis gündeminde olmadığını ifade eden Toptan, “YSK Başkanı açıklamayı, AKP kapatma davasıyla bağlantılı olarak yaptı. Neye ihtiyaç görmüşse yapıyor. Ama şu anda AKP ile ilgili Anayasa Mahkemesince verilmiş bir karar yok. Şimdi böyle bir karar olmayınca, erken seçim ihtimalinin söz konusu olması yanlış olur” diye konuştu.

-ÇİÇEK: "BAŞKAN TEORİK OLARAK SÖYLÜYOR"-

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine erken seçim tartışmalarını değerlendirdi. YSK Başkanının geçen yıl 22 Temmuz öncesi yasa çıkartılırken de konuştuğunu ve ‘Biz 80 gün içinde seçim yapabiliyoruz, daha aşağısını yapamıyoruz' dediğini hatırlatan Çiçek, “Teorik olarak 80 günü aşan bir tarihte seçim yapılabilir, onu söylüyor ama Türkiye'nin gündeminde seçim yok” dedi. Çiçek, ‘Neden böyle bir açıklama yapmış olabilir? sorusuna ise "Sizin bana sorduğunuz gibi. Siz soruyorsunuz, biri cevap veriyor. O sonra Türkiye'nin gündemine geliyor. Eğer seçim kararını bu parlamento verecekse, ben şu ana kadar bu parlamentoda seçimin gündeme geleceği kanaatinde değilim. Onun için de başkaları da gündemde olmayan konularla ilgili değerlendirme yaptığı zaman kafa karışıklığına sebebiyet veriyor, Türkiye'de bir kısım yanlış anlaşılmalara da sebebiyet veriyor. Siz sorduğunuz için oluyor gibi geliyor bana. Yoksa Sayın Başkan sizleri toplayıp böyle bir açıklama yapmadı. Aynen bana sorduğunuz gibi. Gündemde olmayan konuları sormayın, kendi kendinize de gündem yaratmayın" karşılığını verdi.

-BAŞESGİOĞLU: "HÜKÜMETİN VE PARLAMENTONUN GÜNDEMİNDE YOK"

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Hükümetin gündeminde öyle konuşulmuş bir gündem maddesi yok. Seçimle ilgili çok spekülasyonlar yapılıyor. Hükümetin veya parlamentonun gündemine bu şekilde bir konu yok" dedi.

-ŞANDIR: "MHP HER ZAMAN SEÇİME HAZIR"

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine, “MHP her zaman seçime hazırdır” dedi. (ajanslar)