Abdullah Gül'ün görev süresi uzuyor. Gül, 2014 yılına kadar Çankaya Köşk'ünde kalacak.

Abdullah Gül "İkinci kez cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız" sorusuna "Bunun için yasa hazırlanıyor, o yasa ile bu belirlenecek" demişti. AKP'deki hazırlık son aşamaya geldi. Buna göre Abdullah Gül 7 yıl görev yapacak, yeniden Köşk'e aday olamayacak. Taslağa AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda ele alındıktan sonra son şekli verilecek.

CNN Türk'ün haberine göre, Gül, Meclis'in seçtiği son cumhurbaşkanı. 12'inci cumhurbaşkanı için halk sandığa gidecek. Peki Gül'ün görev süresi ne zaman dolacak? İkinci kez aday olabilecek mi? Bu soruların yanıtları hazırlıkları başlayan yeni yasa ile verilecek. AKP'nin bu konuda harekete geçtiğini de zaten New York yolunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül duyurmuştu.

Gazetecilerin "Görev süreniz ne zaman dolacak?" sorusuna Gül, "Cumhurbaşkanı seçimi için anayasa değişikliğine uygun bir kanun çıkacak. Bir dönem mi yoksak iki dönem mi o zaman belli olacak. Aslında bana bir şeyler söylediler" demişti. Gül kendisine ne söylendiğini açıklamadı ama AKP, "Cumhurbaşkanı Seçim Yasası " taslağını hazırladı. Buna göre halkın seçeceği cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl. Ama Abdullah Gül için düzenlemeye geçici bir madde konulması planlanıyor. Gül'ün görev süresinin 7 yıl olarak belirleneceği ifade ediliyor.

Bu durumda Gül'ün görev süresi 2014'de dolacak. Türkiye'nin 12'inci cumhurbaşkanı için sandığa gidilecek. Taslağa göre Gül bir kere daha aday olamayacak.

30 maddelik düzenlemede, cumhurbaşkanı adayı olabilmek için 40 yaşını doldurmak ve yüksek öğrenim mezunu olmak gerekiyor. Cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilecek. Aynı kişi ikinci kez aday olabilecek. Seçim iki turlu yapılacak. İlk turda cumhurbaşkanı seçilebilmek için adaylardan birinin yarıdan fazla oy alması gerekiyor. Çoğunluk sağlanmaza ikinci turda en çok oyu alan cumhurbaşkanı seçilecek.