Başbakan Erdoğan yerel seçimlerde Güneydoğu Anadolu'ya, özellikle Diyarbakır'a yüklendi ancak DTP bölgede oy oranını artırarak birinci parti çıktı. AK Parti'nin geçen seçimde kazandığı iki il de DTP'ye geçti.

Yerel seçimlerden önce Güneydoğu Anadolu'dan nasıl bir sonuç çıkacağı merak ediliyordu. Bölgede son seçimlerde DTP'yi geçen AK Parti'nin hedefi bu seçimde Diyarbakır'ı da almaktı.

Sandıkların açılmasıyla birlikte Güneydoğu Anadolu'da DTP'nin açık ara önde gittiği görüldü ve oy sayımı sona erinceye kadar da tablo değişmedi.

Tunceli, AK Parti'nin beyaz eşya yardımı nedeniyle tartışmalıydı. Kentte AK Parti oyları 14 puan kadar arttı ancak seçimi yine de DTP yüzde 30 oy oranıyla aldı.

AK Parti'nin özellikle hedeflediği Diyarbakır'da seçimi DTP büyük farkla kazandı. Oylarını 7 puan artıran DTP adayı Osman Baydemir, yüzde 65 gibi bir oran yakalayarak yeniden başkan seçildi.

DTP adayları Batman, Hakkari ve Şırnak'ta koltuklarını korudu, Iğdır'ı MHP'den, Siirt ve Van'ı da AK Parti'den aldı.

Türkiye genelinde il belediye başkanlığı seçimini kazanan tek bağımsız aday, Şanlıurfa'da AK Parti'nin aday göstermediği Eşref Fakıbaba oldu. AK Parti'nin tek seçim başarısı Saadet Partisi'nden aldığı Mardin oldu.